Volledig scherm
© Ilse van Driel

Omwonenden hadden geen idee van illegaal sekshuis

Burgemeester Van der Velden heeft een illegaal sekshuis in Wielwijk voor drie maanden gesloten. In de flat aan het Admiraalsplein in Dordrecht vond het afgelopen anderhalf jaar uitbuiting van vrouwen plaats.

Zeker vijf vrouwen waren regelmatig aanwezig in de flatwoning in Wielwijk. Volgens de gemeente werden de vrouwen uitgebuit: ,,De vrouwen werden misbruikt; ze moesten tegen betaling hun lichaam ter beschikking stellen. We zien dit echt als mensenhandel.”

Gemeente en politie hielden het pand al zeker anderhalf jaar in de gaten en probeerden de zaak eerst op te lossen door meermaals te waarschuwen. Dat bleek niet genoeg, waarop een officiële waarschuwing volgde. ,,Daar gaf de man ook geen gehoor aan. Dan zoek je echt het randje op”, aldus woordvoerder van de burgemeester Christien ter Linde.

Complete verrassing

Volledig scherm
Gemeente sluit woning Admiraalsplein in Dordrecht vanwege illegale prostitutie. © Ilse van Driel

De sluiting van de woning komt voor de buren van de man als een complete verrassing. Pas als er een brief van de gemeente op het raam hangt en de deur is verzegeld beseffen ze wat er al die tijd een paar muren verder heeft afgespeeld.

,,Ik heb zelfs wel eens een praatje gemaakt met hem, het leek me een aardige man”, vertelt Ada Koppelaar, een directe buurvrouw. Ze noemt de flat waar ze in woont gekscherend ‘de asoflat van het plein’. ,,Maar vrouwen… nee die heb ik hier nooit gezien.”

Een andere buurvrouw verklaart dat ze wel veel mannen bij de woning zag. Saskia Diederik: ,,Zeker tien verschillende mannen. Maar ik heb nooit de link gelegd met zoiets. Als ik dit had geweten… Ik heb een dochter van 7, die had ik dan niet zo vrij op de galerij laten spelen.”

Het is niet voor het eerst dat het huis in opspraak raakt. Eerder is er al een wietplantage in dezelfde woning gevonden. Wanneer dit was, is niet bekend. ,,Maar daarom verbaast het me niets”, zegt Diederik.

Op beide kanten van de woningen hangt een bericht van de gemeente Dordrecht, waarom het pand gesloten is. Voor het keukenraam hangen smoezelige lamellen, boven zijn de al even smoezelige gordijnen dicht. ,,Die waren altijd dicht”, zegt een buurvrouw van een paar huizen verderop. ,,Maar er brandde wel altijd licht ’s nachts. Altijd.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Gemeente sluit woning Admiraalsplein in Dordrecht vanwege illegale prostitutie. © Ilse van Driel

Seksinrichting

Vrijdag is de woning officieel gesloten. Volgens de politie waren er op dat moment vier mensen in de woning aanwezig. Het is niet duidelijk of dit mannen dan wel vrouwen waren en of de eigenaar één van hen was. Er is vooralsnog niemand aangehouden.

De woning is nu voor drie maanden gesloten, tot 6 oktober. Het is verboden om een seksinrichting of escortbedrijf te hebben zonder vergunning en dat was hier het geval. Daarbij stonden de aanwezige dames niet ingeschreven op het Admiraalsplein in het gemeentelijke basisregister. Ter Linde: ,,Het is niet heel waarschijnlijk dat de eigenaar alsnog een vergunning krijgt mocht hij die aanvragen. Hij heeft niet laten zien dat hij goede intenties heeft en daarbij, de vrouwen werden echt uitgebuit.”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht