Volledig scherm
Dit jaar is het Stadhuisplein gevuld met foodtrucks, in plaats van een jazzpodium. © Maartje Brockbernd

Omwonenden Stadhuisplein hebben ‘rust’ nu podium is verplaatst

De omwonenden van het Stadhuisplein in Dordrecht halen opgelucht adem: het podium van Big Rivers dat sinds jaar en dag voor hun deur stond, is verplaatst. ,,Ik hoef niet meer te vluchten naar een hotel.”

Een groep omwonenden tekende vorig jaar oktober bezwaar aan bij de Dordtse gemeenteraad, omdat het jazzpodium dat steevast op het Stadhuisplein volgens hen voor ‘onaanvaardbare overlast’ leidde. Dit jaar staat er geen podium voor het Stadhuis, maar is gekozen om daar een ‘foodfest’ te plaatsen, met foodtrucks en andere stands waar bezoekers terecht kunnen voor eten en drinken.

Quote

Een stuk lastiger om alles naar de Houttuinen te krijgen

Alexander Nouwen, Fles & Mes

,,Daar zijn we heel blij mee”, laat Roel Leentvaar weten, die vanuit zijn raam zo op het Stadhuisplein kijkt. Hij blijft voor het eerst sinds jaren thuis tijdens het weekend van festival Big Rivers. Hij en andere omwonenden hebben naar eigen zeggen een positief gesprek gehad met de organisatie van het festival en de gemeente. ,,Ik hoef nu niet meer naar een hotel te vluchten, scheelt toch een paar honderd euro. Ik ga heerlijk mijn eigen muziek luisteren, tv kijken en gesprekken voeren op normaal niveau.”

Volgens de organisatie van het festival is het verplaatsen van het podium niet zozeer het gevolg van klachten uit de buurt, maar eerder door een aangepaste geluidsnorm voor die locatie.

Dat is volgens de gemeente en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, dat de controles op geluidsnormen uitvoert, echter niet aan de orde. ,,De klachten van geluidsoverlast spelen al langer. Na goede gesprekken met de buurt is besloten het podium te verplaatsen naar de Houttuinen, en de foodtrucks die daar voorheen stonden op het Stadhuisplein te zetten”, aldus gemeentewoordvoerder Marc van Wijnen.

,,De geluidsnorm is niet veranderd, maar is wel streng voor deze locatie”, laat de Omgevingsdienst weten.

Cateraar

Met het verplaatsen van het podium moet cateraar Fles en Mes, dat de afgelopen jaren met een bar op het Stadhuisplein stond, ook verhuizen naar de Houttuinen. ,,Daar zijn we niet blij mee. We hadden onze vaste plek naast de Raedtskelder, onze uitvalsbasis. Nu is het logistiek gezien een stuk lastiger om alles naar de Houttuinen te krijgen”, zegt eigenaar Alexander Nouwen. Er was geen plek voor Nouwen op het Stadhuisplein. De organisatie die het foodfest voor zijn rekening neemt, regelt de drankvoorziening op het plein zelf. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht