Volledig scherm
© Ilse van Driel

Onderzoek naar C8 in bloed door RIVM opnieuw vertraagd

Dupont/ChemoursDe uitkomst van het vervolgonderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar C8 in het bloed van omwonenden van de Dordtse fabriek DuPont, is uitgesteld tot mei. 

Dat is gisteren bekendgemaakt door Gedeputeerde Staten die dat aan de Statenleden van de provincie Zuid-Holland schrijft. In april vorig jaar beloofde gedeputeerd Rik Jansen (SP) de Statenleden nog in een spoeddebat dat het aanvullende bloedonderzoek binnen negen maanden afgerond zou zijn. Later werd april de mikdatum. Ook die termijn is nu niet gehaald.

Hans van der Slot, bewoner van de Merwedepolder in Dordrecht die zich hard maakte voor helderheid is razend. ,,Zoals voorspeld gaan wij de vertraging weer in’’, zegt hij geïrriteerd.

Versnellen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) stelde in april vorig jaar nog dat ze het onderzoek juist wilde versnellen en verbreden. Voor de steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werden 650 willekeurige mensen uitgenodigd uit Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. 150 bewoners van de Wittestein in de Dordtse wijk Sterrenburg kregen een uitnodiging om vrijwillig mee te doen aan de wetenschappelijke steekproef van het RIVM naar C8 in het bloed. De bewoners zijn door de Dienst Jeugd en Gezondheid benaderd als controlegroep. Hun bloedwaardes worden vergeleken met die van mensen uit de directe omgeving van de fabriek van Chemours.

C8 werd tientallen jaren gebruikt door DuPont bij de productie van Teflon. Het RIVM baseerde zich aanvankelijk op rekenmodellen en oordeelde dat omwonenden van de fabriek nooit meer dan 10 ppb (parts per billion) in hun bloed zouden hebben. In het bloed van omwonenden Jan en Ineke, dat het AD liet onderzoeken, bleek een veel hogere concentratie aanwezig te zijn van van de chemische stof C8 dan de overheid voorspelde. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Mag bij vrouwen met problemen worden aangedrongen op anticonceptie?

  • Ja, dat kan zowel ouder als kind een hoop ellende besparen (78%)
  • Nee, dit is niet iets waar de politiek zich mee bezig moet houden (22%)
1211 stemmen