Volledig scherm
Chemours in Dordrecht. © anp

Onderzoek naar GenX in bloed 300 Amerikanen

Amerikaanse wetenschappers zijn druk bezig met een onderzoek naar GenX in het bloed van 300 Amerikanen in West-Virginia. De uitkomst ervan wordt deze zomer verwacht. 

Het is wereldwijd het eerste wetenschappelijk onderzoek naar GenX in het bloed en de effecten ervan op deze grote schaal. Dat schrijft NCPA, de North Carolina Press Association.

Sinds vorige zomer zijn de Amerikaanse overheid en onderzoekers druk bezig antwoorden te vinden op de belangrijkste vragen over GenX en de effecten op de volksgezondheid.

Drinkwater

De stof en zestien vergelijkbare andere fluorchemicaliën werden vorig jaar opeens aangetroffen in Cape Fear River, waar, net als in Dordrecht op de Beneden Merwede, GenX geloosd wordt door de fabriek Chemours. GenX blijkt ook in Amerika in het drinkwater te zitten.

In Nederland dient 17 mei in Den Haag een grote rechtszaak over GenX. Drinkwaterbedrijf Oasen wil de lozing van GenX compleet verbieden. Chemours sleept de provincie Zuid-Holland voor de rechter vanwege de aanpassingen in de vergunning.

Bloedanalyses

Drinkwaterbedrijf Dunea in Den Haag stelde vorig jaar dat GenX ook in Den Haag, Leiden en Zoetermeer in het leidingwater zit.

Onderzoekers van the North Carolina State and East Carolina University en de Amerikaanse milieudienst EPA (Environmental Protection Agency) zijn op dit moment het bloed aan het analyseren van 300 Amerikanen.

,,We zijn de eersten die dit doen, omdat tot vorig jaar niemand zich bewust was van het bestaan van GenX’’, zegt de leider van het onderzoek, professor Jane Hopin.

De Amerikaanse onderzoekers verklaarden deze maand dat GenX en meerdere andere fluorchemicals (persistente stoffen) zijn aangetroffen in het kraanwater thuis bij de deelnemers van de bloedtest.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht