Archieffoto van Edjo Frank.
Volledig scherm
Archieffoto van Edjo Frank. © VICTOR VAN BREUKELEN

Onderzoek naar of Duitsers op erelijst wel door de beugel kan

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zal onderzoeken of de vermelding van gesneuvelde Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog op een ‘verlieslijst’ van het Museum 1940-1945 wel door de beugel kan. De gemeente Dordrecht heeft die opdracht verstrekt. De Joodse Dordtenaar Edjo Frank is teleurgesteld dat de gemeente geen excuses aanbiedt.

Bij de onthulling van de namenlijst met gesneuvelden in het museum op 4 mei bleek dat tussen de namen van omgekomen Dordtenaren in de oorlog tevens de namen prijken van Duitse soldaten. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Joden en verzetshelden in de stad.

Voor Edjo Frank – geen familie van Anne Frank – was dat reden om zijn beklag te doen bij de gemeente, mede vanwege de aanwezigheid van burgemeester Van der Velden bij de onthulling.

Geen pas

,,Een museum mag dit misschien doen zolang het binnen de wet is’’, verklaart Frank. ,,Maar ik val er over dat een burgemeester of gemeentebestuur hier bij was, nota bene op 4 mei. Dat geeft geen pas. Dat bestuur is er voor de hele Dordtse bevolking. Inclusief de mensen die zich geschoffeerd voelen. Nabestaanden van verzetslieden.’’

In gesprekken merkte Frank hoe gevoelig dat ligt, zo stelt hij. ,,Maar de gekwetste mensen durven zich niet uit te spreken. Ik doe dat wel. Niet om mezelf, maar als ik één ding heb geleerd van de geschiedenis is dat je nooit moet wegduiken.’’

Hoewel Frank blij is dat het NIOD gaat oordelen of het verliesregister met daarin Duitse namen een verkeerd beeld kan schetsen, blijft hij teleurgesteld in de gemeente. ,,Want dit zijn andere vragen dan ik stelde namens de gekwetste mensen. Die richtten zich op de rol van de gemeente, diewordt nu niet bekeken. Hoe moeilijk is het om te zeggen dat je een verkeerde inschatting hebt gemaakt?’’

Quote

Hoe moeilijk is het om te zeggen dat je een verkeerde inschat­ting hebt gemaakt?

Edjo Frank

Enkele jaren geleden werd landelijk ook de discussie gevoerd over het betrekken van omgekomen Duitse soldaten bij de jaarlijkse herdenking. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei sprak zich daar duidelijk tegen uit. ,,Ik ken de discussie over Duitse soldaten die kozen voor het leger of daar toe gedwongen werden. Maar het geeft geen pas ze gelijkwaardig te maken aan bijvoorbeeld verzetshelden’’, zegt de Dordtenaar.

Toekomst

Het onderzoek van het NIOD richt zich volgens gemeentewoordvoerder Mark Benjamin ook op de toekomst van het museum. Dat vraagt al langer om meer ruimte, omdat het uit zijn voegen barst. ,,Het NIOD bekijkt of dit aanleiding geeft tot uitbreiding of dat het ook op een andere manier kan." 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht