Volledig scherm
© ANP XTRA

Onderzoek naar strengere regels lozingen industrie

De Tweede Kamer wil het Nederlandse drinkwater beter beschermen. Zij wil dat fabrieken lozingen rechtstreeks melden aan de drinkwaterbedrijven. De Kamer verzoekt de regering onderzoek te doen naar de invoering van een actieve meld- en monitoringsplicht.  

Een motie van Jessica van Eijs (D66) en Suzanne Kröger (GL) daartoe is zojuist aangenomen door de SP, GL, DENK, D66, SGP, CU, FvD, PvdA, PvDD en 50Plus.

Aanleiding voor de motie zijn de problemen rond de Dordtse fabrieken DuPont en Chemours die sinds anderhalf jaar onder het vergrootglas liggen. Enige tijd geleden werd duidelijk dat drinkwater in Zuid-Holland is vervuild met het omstreden GenX, een stof van Chemours. Het gaat om lage waardes die nog niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, maar er zijn wel zorgen voor de toekomst.

Vewin, (de Vereniging van Nederlandse Drinkwaterbedrijven) deed vorige week een appèl op het nieuwe Kabinet snel met strengere regels te komen om de Nederlandse drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen nieuwe, onbekende stoffen. Drinkwaterbedrijven treffen volgens Vewin op dit moment te vaak stoffen aan bij een innamepunt waarvan niet helder is wat voor soort stof het is, welke eigenschappen de stof heeft en wat de bron is.

Vewin vindt dat de industrie hun actuele lozingen verplicht aan de drinkwaterbedrijven moeten gaan melden.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht