Het gezin van Steve (7) en Ornella (3) krijgt veel steun.
Volledig scherm
Het gezin van Steve (7) en Ornella (3) krijgt veel steun. © AD/Cor de Kock

Online petitie voor Congolees gezin

Het Congolese gezin uit Werkendam dat met uitzetting wordt bedreigd krijgt steeds meer steun. Behalve een eerdere handtekeningenactie is er nu ook een petitie online en komt er een protestmars.

De steunbetuigingen voor Jean-Pierre Mujyambere, Angelique Ruhamira en hun kinderen Steve (7) en Ornella (3) nemen met de dag toe. Het Congolese gezin dat al 6 jaar in Werkendam woont, kreeg vorige week te horen dat het kinderpardon waar zij een beroep op deden is afgewezen. Dat betekent dat het gezin teruggestuurd zal worden naar Congo. Volgens vader Jean-Pierre een ramp omdat hij daar als politiek dissident groot gevaar loopt.

De verontwaardiging over de afwijzing van het kinderpardon is groot, vooral in Werkendam, maar ook daarbuiten. De blijkt uit de petitie, die online getekend kan worden. In korte tijd hadden ruim 1300 mensen uit alle delen van het land, maar ook uit Canada, Australië en Portugal, getekend. Het is de bedoeling dat de petitie naar de Tweede Kamer gestuurd zal worden.

Kinderpardon
In de petitie wordt gevraagd het kinderpardon alsnog toe te wijzen en het gezin in elk geval in staat te stellen om het hoger beroep in Nederland af te wachten. Door het afwijzen van het kinderpardon zou dat namelijk niet mogen.

Hermen Vreugdenhil.
Volledig scherm
Hermen Vreugdenhil. © AD

Wie de initiatiefnemer is voor het opstellen van de petitie is niet duidelijk. Volgens Hermen Vreugdenhil van de ChristenUnie Werkendam gaat het om 'mensen die al vanaf het eerste uur dicht bij de familie staan'.

,,Het leeft enorm in de samenleving,'' zegt de CU-fractievoorzitter. Zijn partij heeft zich ingespannen om het gezin in Nederland te houden. ,,Het feit dat al snel veel mensen de petitie hebben getekend is op zich logisch, want zeker in Werkendam is iedereen goed op de hoogte van de situatie van het gezin en wat hun boven het hoofd hangt.''

Tevergeefs
De solidariteit vanuit de bevolking was al eerder duidelijk naar voren gekomen toen de school waar Steve op zit, Het Baken, samen met buurtbewoners, een handtekeningenactie startte. Het leverde in een mum van tijd meer dan 1000 handtekeningen op. ,,Helaas blijkt nu dat die inspanningen tevergeefs zijn geweest,'' schrijft directeur Arnold van Ooijen in een persbericht.

Toch heeft ook de school de moed nog niet opgegeven. Vanochtend wandelen 200 kinderen van Het Baken naar het gemeentehuis om de situatie van het gezin nog eens extra  onder de aandacht te brengen. Ook Steve, die in groep 4 zit, zal meelopen. Het was gisteren nog onbekend of ook de ouders van Steve en zijn zusje meedoen aan de 'actie van medeleven', zoals de school het noemt.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht