Volledig scherm
Een bus van Qbuzz. © ANP

Ook Qbuzz ziet geen brood in halte bij begraafplaats Essenhof

Qbuzz, de opvolger van Arriva, laat geen lijnbus stoppen bij begraafplaats De Essenhof in Dordrecht. De hele Dordtse gemeenteraad had daar om gevraagd.

Voor ouderen en gehandicapten is het bezwaarlijk om helemaal naar de bushalte aan de Krispijnseweg te lopen, 500 meter verderop. Net als Arriva ziet Qbuzz geen brood in de halte. Wel wil het bedrijf nadenken over de mogelijkheid om een buurtbus naar de begraafplaats te laten rijden, zo heeft het bedrijf inmiddels aan de Drechtraad laten weten.

Qbuzz neemt op 1 januari het stad- en streekvervoer van Arriva over in de Drechtsteden, de Alblasserwaard en de Vijfhee­renlanden. Daarvoor heeft het bedrijf twintig extra chauffeurs nodig. Dat komt doordat zowel op de diensten in de Drechtsteden als op de lijnen tussen Dordrecht en Rotterdam vaker gereden wordt. In de spits rijden die laatste bussen zelfs één keer per tien minuten.

Platteland

Daar staat tegenover dat in dunbevolkte gebieden minder gereden wordt, maar per saldo rijdt Qbuzz meer uren. Op het platteland wil Qbuzz alternatief vervoer naar bushaltes en stations regelen. Volgens de Sliedrechtse wethouder Hans Tanis en woordvoerder Martin Kruis van Qbuzz worden de veranderingen op het platteland geleidelijk ingevoerd, zodat reizigers er aan kunnen wennen. Tanis: ,,Maar we hoeven straks niet meer met lege bussen door de polder te rijden.’’

Volgens provinciebestuurder Floor Vermeulen hoeft Leerdam niet te rekenen op het doortrekken van de kwartiersdienst op het spoor: ,,Dat zou een enorme investering vragen.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht