Volledig scherm
Op de voormalige vuilstortplaats zijn 22.000 zonnepanelen geplaatst. © Qphoto

Oude stortplaats in Dordrecht levert nu stroom voor 2200 huishoudens

Aan de Rijksstraatweg in Dordrecht is gistermiddag officieel zonnepark Transberg geopend. Op de voormalige vuilstortplaats langs de Dordtsche Kil zijn de afgelopen maanden 22.000 zonnepanelen geplaatst, die samen 7,5 megawatt stroom kunnen produceren. Genoeg voor het jaarverbruik van 2200 huishoudens. 

Als symbolische handeling liet ontwikkelaar TPSolar de Dordtse wethouder Rik van der Linden een laatste vuilniszak in een container gooien, waarna hij daar een zonnepaneel uithaalde. ,,Daarmee benadrukken we de transformatie van vuilstort naar zonnepark’’, legt Jos Schlangen van TPSolar uit. 

Het park levert zijn zonne-energie via het net van Stedin aan Nuon/Vattenfall. Die is in eerste instantie bedoeld voor de zakelijke markt. Via duurzaam platform Powerpeers kunnen ook huishoudens zonnestroom kopen. Schlangen: ,,Dordtenaren kunnen dus zonnestroom uit eigen stad kopen.’’ De Transberg fungeerde tot de jaren 80 als stortplaats voor Rotterdams huisvuil. De voormalige stort werd tussen 2004 en 2007 gesaneerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht