Volledig scherm
Het pand is precies zo geworden als architect Hendrik Jan Groeneweg had bedacht. © VICTOR VAN BREUKELEN

'Overal voel je de rivier' in het Dok op de Stadswerven

Zo trots als een pauw is architect Hendrik Jan Groeneweg. Op de Stadswerven is zijn appartementencomplex Het Dok aan het Wantij opgeleverd, en het is precies zo geworden zoals hij het had bedacht. Licht, luchtig en speels. Bewoners zijn al druk aan het klussen.

Het Dok bestaat uit veertien koop- en zes huurappartementen. Het naastgelegen Dokje, met de rode steen, is nog niet klaar. De rij zelfbouwkavels aan het Wantij wordt nu omsloten door twee hoge appartementencomplexen. ,,Het idee voor Het Dok was het verticale effect in de gevels, waarbij het lijkt of de ramen er lukraak in zijn geplaatst. Maar daar is natuurlijk goed over nagedacht'', zegt Groeneweg van Groeneweg Van der Meijden architecten, die het geheel ontwierp voor ontwikkelaar Looye Vastgoed BV en Vario ontwikkeling BV. Alles is verkocht, een paar appartementen zijn nog te huur.

Rivier

Quote

Je hebt veel ramen en het uitzicht is grandioos en afwisse­lend

Koper Rien van der Knaap

,,Oh, kijk nou wat mooi, de letters van Het Dok zijn op de gevel aangebracht'', roept hij verrukt. ,,Belgisch natuursteen, prachtig hè?'' Blij leidt hij zijn gezelschap rond. ,,Typerend zijn de ramen tot op de grond, zodat je overal de rivier voelt. Er is drielaags glas gebruikt, dus de ramen zijn ook goed geïsoleerd.'' Op de balkons zit een leuning van vergrijzend hardhout, ,,daar kun je lekker op hangen'', zegt Groeneweg.

De ligging aan het Wantij, met uitzicht op de stad, is fenomenaal. Hoe hoger, hoe mooier het uitzicht. Klapper is het bovenste appartement, waar je niet alleen bijvoorbeeld molen Kyck over den Dyck, de Grote Kerk, het stadhuis en de Zwijndrechtse brug ziet, maar zelfs de windturbines aan de Dordtse Kil. De appartementen aan de westzijde zien uit op het drie rivierenpunt en kunnen zelfs de Noord in kijken. Dat uitzicht is wel tijdelijk, want er is natuurlijk nog andere bebouwing op de landtong gepland. Maar nu kunnen bewoners nog genieten van onder meer de monumentale kraanbaan op het grasveld. En dan komt er ook nog een brug die de Stadswerven straks met de binnenstad verbindt.

Uitvoerder Flip Moors van aannemer De Vree en Sliepen had het complex liever eerder opgeleverd, ,,maar de hele bouwsector heeft te kampen met gebrek aan personeel. Wijzelf, onderaannemers en leveranciers.''

Grandioos

Koper Rien van der Knaap kan niet wachten tot hij en zijn vrouw in hun appartement trekken. ,,Je hebt heel veel ramen en het uitzicht is grandioos en afwisselend.'' Hij verwacht dat het hier heel gezellig gaat worden, ,,want we kennen de toekomstige bewoners al''.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen