Museum 1940-1945 in Dordrecht.
Volledig scherm
Museum 1940-1945 in Dordrecht. © Google Streetview

‘Overdaad aan nazi-spullen in Dordts Museum 1940 - 1945’

Het Dordtse Museum 1940 - 1945 heeft een overdaad aan nazi-spullen in huis en daarbij ontbreekt bovendien de juiste context en duiding.

Dat beweert de Max van Pelt Stichting, een instantie die de belangen van verzetsstrijders, oorlogsslachtoffers, nabestaanden en hun nagedachtenis behartigt. ,,In het museum is een overdaad aan nazi-parafernalia'', zei voorzitter Maarten-Jan Leentvaar dinsdagavond tijdens een vergadering van een gemeenteraadscommissie in het Stadskantoor.

Niet alles hoeft weg

,,Die spullen hoeven van ons niet allemáál weg. Maar het is een verzetsmuseum, geen nazi-museum. Verkoop een deel van die spullen, bijvoorbeeld aan het bunkermuseum.''

Leentvaar sprak in tijdens de vergadering die ging over de toekomst van het museum aan de Nieuwe Haven. Daar kan als het aan burgemeester en wethouders ligt blijven, mits het een deel van de collectie afstoot. Daarnaast willen ze verspreid over twee jaar honderdduizend euro investeren om het museum een meer educatieve functie te geven en een professionaliseringsslag te maken.

Quote

Nabestaan­den worden geschof­feerd, er wordt geen correcte voorlich­ting gegeven

Dat wordt nu gerund door vrijwilligers, maar die zijn volgens een onafhankelijk onderzoek té betrokken. Dat onderzoek werd opgestart na commotie over de publicatie van een lijst met mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op die lijst stonden ook namen van Duitsers.

Leentvaar zegt dat hij klachten krijgt van nabestaanden over het museum. ,,Die lijst was de druppel die de emmer deed overlopen. Nabestaanden worden geschoffeerd, omdat er geen correcte voorlichting wordt gegeven. Het is belangrijk dat het educatieve gedeelte wordt overgelaten aan deskundigen.'' De gemeenteraad praat er volgende maand verder over.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Afsluiten van recreatiegebieden in het coronatijdperk

  • Ja. Het is gebleken dat mensen geen gehoor kunnen geven aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven (82%)
  • Nee. Je moet zelf de afweging kunnen blijven maken of het verantwoord is. (17%)
  • Geen mening (1%)
2928 stemmen