Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP Kippa

Paardenstalhouder Sliedrecht verdacht van aanranding huurders: maximale werkstraf als eis

UPDATEEen 66-jarige eigenaar van een paardenstal in Sliedrecht wordt er door justitie van verdacht dat hij drie vrouwelijke huurders heeft aangerand. In één geval zou er volgens een slachtoffer ook sprake zijn geweest van verkrachting, maar daarvoor is volgens het Openbaar Ministerie te weinig bewijs.

De officier van justitie eiste vanmiddag de maximale werkstraf van 240 uur tegen de Sliedrechter. Omdat hij nog altijd de stal exploiteert, vroeg de aanklager ook een voorwaardelijke celstraf van een half jaar op te leggen als stok achter de deur. Verder zou de verdachte een contactverbod moeten krijgen met het trio.

Positie

Het misbruik zou volgens de aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM) hebben plaatsgevonden van 2013 tot 2017. De verdachte wordt onder meer verweten dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Hij zou de ruiters onder druk hebben gezet dat ze hun stal zouden verliezen als ze niet deden wat hij zei.

Alle drie de vrouwen legden verklaringen af bij de politie. Daarin beweerden ze onder meer dat de Sliedrechter hen betastte bij borsten, billen en schaamstreek. Bij één van de vrouwen zou hij nog een stap verder zijn gegaan en haar hebben verkracht.

Mediation

Het proces tegen de paardenstalhouder startte vanochtend in de rechtbank van Dordrecht. Zowel de verdachte als de drie vermeende slachtoffers waren daarbij aanwezig. 

Quote

Als we het eerder uitgepraat hadden, dan zaten we hier niet

Bij aanvang van de strafzaak vroegen de rechters aan alle partijen of ze voelden voor mediation in de kwestie. Daarbij zouden de stalhouder en de vrouwen onder professionele begeleiding met elkaar in gesprek gaan over wat er gebeurd is, omdat de sfeer tussen hen 'verhard' was.

Doordat de betrokkenen én hun omgevingen in Sliedrecht nog vaak met elkaar te maken hebben, zou dat gesprek volgens de rechters mogelijk handig zijn met het oog op de toekomst. ,,Ik denk dat het helpt om naar elkaar te kijken'', verklaarde de voorzitter van de meervoudige kamer het uitzonderlijke voorstel in zo'n zware strafzaak.

'Te laat'

Ongeacht de uitkomst van die gesprekken zou de rechtszaak tegen de stalhouder sowieso wel doorgaan, benadrukte hij vervolgens. Ook het Openbaar Ministerie zei 'positieve ervaringen' te hebben met mediation.

Waar de stalhouder voelde voor een gesprek met de dames 'in een veilige omgeving', wees het trio oude huursters het voorstel resoluut af. ,,Voor hen is een gesprek te laat'', lieten ze weten bij monde van iemand van Slachtofferhulp. ,,Ze zien er geen winst in. Ze zoeken erkenning van uw rechtbank.''

Daarna begon het proces. De verdachte ontkent. ,,Ik ben amicaal, sla graag een arm om iemand heen.  Als we het eerder uitgepraat hadden, dan zaten we hier niet'', zei hij tegen de rechters. Bij verhoren op het politiebureau legde hij echter wel bekennende verklaringen af. ,,Ik had zin om die borsten aan te raken'', zei hij daar.

Nu beweerde de man dat hij 'zo van slag' was tijdens zijn dagen op het bureau dat hij dingen anders heeft bedoeld dan hij toen zei. ,,En dan gaat u dingen verklaren die niet gebeurd zijn'', zei de aanklager vanochtend vol ongeloof. Ze wees daarbij ook op de verklaring van zijn vrouw aan wie hij spijt zou hebben betuigd.

In het geval van de mogelijke verkrachting was volgens de 66-jarige staleigenaar dat hij en de vrouw steeds intiemer waren geworden. ,,Er is geen dwang geweest'', aldus de verdachte, die ook ontkende dat hij bij de vrouw was binnengedrongen.

De rechtbank doet op 31 oktober uitspraak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht