Beeld ter illustratie
Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP

Papendrechters en Ambachters gooien veel te veel restafval weg

Inwoners van Papendrecht blijken nog meer restafval weg te gooien dan tot nu toe werd aangenomen. Nieuwe cijfers tonen aan dat Papendrechters per persoon 228,8 kilo weggooien, terwijl de gemeente begin dit jaar nog uitging van 212 kilo.

In beide gevallen is het veel te veel, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De landelijke overheid streeft naar een maximum van honderd kilo restafval persoon in elke gemeente; Papendrecht heeft dus twee keer zo veel.

De tekst loopt door onder het kaartje.

De gemeente ondernam eerder al actie om de hoeveelheid huishoudelijk restafval terug te dringen. Om die reden start binnenkort een pilot met zeventien ondergrondse containers in de wijk Oostpolder. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dordrecht en Molenlanden, waar op veel plekken al ondergrondse containers staan, kent Papendrecht nog die nog niet. Plastic gaat er in zakken.

Ambacht de slechtste

Nog slechter dan Papendrecht scoort de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Daar gaat per persoon 237,8 restafval richting de vuilverwerking. In tegenstelling tot Papendrecht bestaat hier wel het systeem met ondergrondse containers, waarbij inwoners een milieupas gebruiken om de klep te kunnen openen.

Het CBS bekijkt iedere jaar hoeveel afval er door de gemeenten wordt ingezameld. In de crisisjaren van 2008 tot en met 2013 daalde de totale hoeveelheid afval elk jaar. Sindsdien is dit cijfer constant. Wel produceren inwoners van steden minder huisvuil dan mensen die in meer dunbevolkte gebieden wonen. Dat vertaalt zich in deze regio in duidelijke verschillen tussen steden en de Alblasserwaard.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht