Volledig scherm
© anp

Papendrechts Fokker verkocht aan Britse GKN

papendrechtDe overname van Fokker Technologies levert volgens het bedrijf geen banenverlies op. De Papendrechtse firma verwacht zelfs groei. Fokker komt voor 706 miljoen euro in handen van GKN.

Het hoofdkantoor van de vliegtuigonderdelenmaker blijft na de overname in Papendrecht. Fokker wil er zelfs een nieuw onderkomen laten bouwen. Ook de naam blijft behouden. In Papendrecht, waar het bedrijf sinds 1962 is gevestigd, werken duizend mensen.

Gisteren werd bekend dat de Britse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie GKN Aerospace, Fokker Technologies overneemt van investeringsmaatschappij Arle Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 706 miljoen euro.

Quote

De overname is voor Fokker een grote stap in de wereld van de luchtvaart­in­du­strie

Hans Büthker (Fokker)

Topman Hans Büthker van Fokker spreekt van 'goed nieuws' voor het relatief kleine bedrijf, dat met de steun van GKN verder kan groeien. ,,Dat is ook een belangrijke reden voor deze transactie, om verdere groei te bewerkstelligen'', aldus Büthker. ,,De overname is voor Fokker een grote stap in de wereld van de luchtvaartindustrie.'' Hij waagt zich niet aan concrete uitspraken over de gevolgen voor de werkgelegenheid. Hij wees daarbij andermaal op de groei waar Fokker met steun van GKN voor staat.

Investeren
Topman Kevin Cummings benadrukte dat GKN bereid is extra te investeren om de huidige programma's van Fokker te versnellen.

Vakbonden FNV, CNV en De Unie voerden gistermiddag in Utrecht overleg met de centrale ondernemingsraad van Fokker. ,,Want hoe zit het bijvoorbeeld met de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden op lange termijn?'' vraagt FNV-bestuurder Jan Meeder zich af. ,,We willen op korte termijn in gesprek met de directie.'' Meeder geeft aan dat GKN wordt gezien als een goede, kapitaalkrachtige overnamepartner.

Wethouder Economie Richard Korteland geeft op Twitter aan dat Fokker de afspraken die het heeft met de gemeente Papendrecht nakomt, onder meer over de nieuwbouw. Papendrechts Algemeen Belang (PAB) verklaart het 'dossier nauwlettend te volgen'. De afronding van de overname wordt verwacht in het vierde kwartaal. Zo moeten mededingingsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten nog goedkeuring geven.

Bij Fokker werken 5000 mensen. Het heeft behalve in Europa vestigingen in Noord-Amerika en Azië. Vorig jaar behaalde het concern een omzet van 758 miljoen euro. Het bedrijf verwacht de komende jaren goede resultaten te boeken, vooral dankzij meerjarige contracten met de vliegtuigmakers Airbus en Lockheed Martin.

JSF
Fokker is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van lichtgewicht vliegtuigonderdelen, bekabeling en landingsgestellen. Ook doet het bedrijf onderhoud, reparatie en levert het logistieke diensten. De laatste jaren haalde Fokker vooral het nieuws met opdrachten gerelateerd aan de JSF-straaljager (F-35).

Fokker Technologies is een restant van de voormalige vliegtuigfabrikant Fokker die in 1996 failliet ging. Vier gezonde bedrijfsonderdelen maakten een doorstart onder de vleugels van industrieconcern Stork, dat in 2008 werd overgenomen door de Britse investeerder Candover waar Arle later uit voortkwam. In 2012 werd Fokker losgekoppeld van Stork.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht