Volledig scherm
Gemeentehuis Papendrecht. © AD

Partijen willen Papendrechts Mediafonds om kwaliteit lokale journalistiek te waarborgen

Als het aan de Papendrechtse partijen D66, Onafhankelijk Papendrecht en PvdA ligt, komt er een Papendrechts Mediafonds. Ze dienden vandaag een motie in tijdens de raadsvergadering.

De partijen stellen dat onafhankelijke journalistiek een belangrijke functie hoort te hebben  ter ondersteuning van het functioneren van de lokale democratie binnen de samenleving. Onafhankelijke berichtgeving over lokale politiek is volgens de fracties nagenoeg verdwenen, door fusies bij kranten- en tijdschriftuitgeverijen.

,,We hopen van harte dat onafhankelijke journalistiek als onmisbaar in een democratie wordt erkend. Dat er iets moet gebeuren, staat voor onze fractie als een paal boven water", licht fractievoorzitter Trijntje van Es van D66 toe.

Leiden als voorbeeld

De fracties dragen het college op om een voorbeeld te nemen aan het onlangs ingestelde regionale Leids Mediafonds, met een vertaling naar de schaal van Papendrecht. Dat fonds heeft dit jaar 250.000 euro te besteden.

Daarbij willen de partijen dat het college de Nederlandse Vereniging van Journalisten om advies vraagt over ondersteuning van de lokale journalistiek en vragen ze het college de uitkomsten moeten verwerken in een raadsvoorstel.

Kritiek

De motie leidt later in de vergadering tot kritiek van portefeuillehouder en burgemeester Moerkerke en gemeenteraadsleden van andere partijen. Liever wachten zij af  hoe het het komend jaar in Leiden verloopt tot Papendrecht tot actie over gaat. De burgemeester betwijfelt daarbij of het wel de taak van de overheid is om journalistieke kwaliteit te waarborgen.

In antwoord hierop komen de fracties met een aangepaste, bredere motie. De partijen verzoeken het college hierin onderzoek te doen naar de mogelijkheid om in Papendrecht lokale en regionale journalistiek te bevorderen en te borgen.

Dat voorstel werd aangenomen, met veertien stemmen voor en negen stemmen tegen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht