Volledig scherm
De perscontainer bij winkelcentrum Crabbehof is sinds gisteren officieel in gebruik. © Victor van Breukelen

Perscontainers op vier plekken in Dordt om inzamelen van plastic te stimuleren

Dordrecht hoopt dat nieuwe perscontainers flatbewoners in de stad verleiden om hun afval voortaan beter te scheiden.

Het is al jaren een grote ergernis in de stad: Dordtenaren die hun plastic afval in grote zakken langs de straat zetten en dan liefst ook nog dagen voor die worden opgehaald door HVC. Die zakken scheuren geregeld, het afval verspreidt zich over de straat en de puinhoop is compleet.

Gehoopt wordt dat met de plaatsing van vier ‘perscontainers’ op strategische plekken bij hoogbouw de overlast vermindert én dat er tegelijk meer afval wordt gescheiden. ,,We slaan twee vliegen in één klap’’, zegt Jonne van Bochove namens de gemeente Dordrecht.

Nu is het vaak zo dat mensen in een flat wel afval willen scheiden, maar niet de ruimte hebben om een volle zak te bewaren tot de ophaaldatum. Daardoor zijn veel mensen geneigd om maar helemaal geen afval te scheiden, met als gevolg dat het restafval plastic, blik en drinkpakken bevat.

Ruimte

Dat probleem wordt met de nieuwe containers rond hoogbouw in de wijken Crabbehof, Krispijn, Reeland en de binnenstad opgelost. Gescheiden afval in huis bewaren hoeft daardoor niet meer. Wethouder Rik van der Linden nam maandag bij winkelcentrum Crabbehof de eerste perscontainer symbolisch in gebruik.

Probleem met de inzameling van plastic is dat dat het heel veel ruimte in beslag neemt. In een leeg melkpak of drankkarton zit veel lucht en lang niet iedereen maakt die verpakkingen plat. Dat doet voortaan de perscontainer. Die perst alle overbodige lucht eruit.

Onlangs trok afvalverwerker HVC aan de bel, omdat inwoners van alle Drechtsteden veel te veel plastic en glas tussen hun groente-, fruit- en tuinafval kieperen. Het kost veel meer moeite om dat uit die afvalstroom te filteren, zegt HVC. Dat installeert daarom een extra zeef bij de composteerinstallatie in Purmerend, maar dan nog blijven er stukjes plastic over. HVC hoopt met een campagne mensen te bewegen glas vooral in de glasbak te gooien en plastic bij het plastic.

Per persoon per jaar wordt zo’n 9 kilo plastic, blik en drinkpakken gescheiden ingezameld. Dat getal moet omhoog. Het restafval uit diezelfde periode is aanmerkelijk meer, namelijk 221 kilo. Die hoeveelheid moet juist omlaag. Iets meer dan de helft van het Dordtse afval wordt hergebruikt. De gemeente wil dat percentage opkrikken tot 75 procent. De ambitie is landelijk zelfs 90 procent.

Tijdelijk

De perscontainers worden in principe tijdelijk neergezet. Er wordt gewerkt aan plannen om in de hele stad bij hoogbouw gescheiden afvalinzameling te vergemakkelijken. Afhankelijk van de situatie worden de containers mogelijk elders geplaatst.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht