Volledig scherm
Peuters luisteren in het Dordrechts Museum naar één van de leidsters. Gisteren was de eerste peutertour, speciaal voor kinderen van 2 jaar. © VICTOR VAN BREUKELEN

Peuters op ontdekkingstocht in het Dordrechts Museum

VideoTwee jaar, maar te jong voor museum-bezoek? Echt niet, vindt stichting Kunstfanaatjes die met acht peuters naar het Dordrechts Museum toog.

,,Vandaag houden we continu de hand van de juf vast’’, drukt één van de leidsters van de Dordtse kinderopvangorganisatie de acht peuters bij het begin van hun rondleiding op het hart. Een andere belangrijke regel die de dreumesen goed in hun oren moeten knopen is dat kunst alleen is om naar te kijken. ,,Handjes op de rug. Aanraken mag absoluut niet!’’

Quote

Handjes op de rug. Aanraken mag absoluut niet

Toch gaat het bijna mis als één van de Dordtenaartjes iets wil aanwijzen op een kunstwerk van Aert Schouman. Het ventje springt op als hem gevraagd wordt waar de kleur rood zit op een schilderij. Niet alleen hij, maar ook zijn leidster is op dat moment regel 1 (handje vasthouden) even vergeten. Het gaat net goed, want de leidster herstelt zich binnen een fractie van een seconde.

Het was voor het eerst dat een groepje kinderen van COKD bij wijze van proef een ‘peutertour’ door het museum deed. Dat was een idee van de Dordtse stichting Kunstfanaatjes van Brigitte Timmermans. Dergelijke rondleidingen bestonden nog niet in Nederland.

Het artikel gaat verder onder de video. 

De deelnemertjes luisterden naar een verhaal over een olifant, die op zoek was naar een vriendje. In de schilderijen van Schouman, die gekenmerkt worden door felgekleurde dieren, moest daarnaar gezocht worden.

Beleven

,,De tentoonstelling van Schouman is perfect voor deze doelgroep, maar dat geldt eigenlijk voor musea in hun geheel. Ze kunnen er kijken en beleven. Dat vinden ze geweldig. Ze hebben vandaag veel plezier gehad.’’

Een museum is over het algemeen een oase van rust, maar die ongeschreven regel werd gisteren ruw met voeten getreden. De acht peuters maakten de olifant uit het verhaaltje weer vrolijk door met sambaballen en tamboerijns muziek te maken, iets wat tijdens de gewone openingsuren van het museum ondenkbaar is.

Morgen gaat nog een groep COKD’ers richting museum. Daarna wordt de peutertour besproken en komt er mogelijk een vervolg. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht