Volledig scherm
Het standbeeld van Willem van Oranje, dat volgend jaar naar Dordrecht komt. © Milan Rinck

‘Plek standbeeld Willem van Oranje op marktdagen een vuilnisbelt’

Het is definitief: volgend jaar zomer komt het veelbesproken standbeeld van Willem van Oranje naar Dordrecht. De raad verwierp dinsdagmiddag in meerderheid het burgerinitiatief tegen dat beeld.

Alleen SP, Gewoon Dordt (GD), PvdA, GroenLinks en Rolin den Heijer (VVD) stemden vóór dat initiatief en dus tégen het kunstwerk. Tegenstanders vinden dat de broers De Witt, die al in een beeld vereeuwigd zijn, republikeinen waren en honderd jaar later door prinsgezinden - aanhangers van nazaten van Willem van Oranje - werden gelyncht. Een beeld voor Van Oranje in Dordrecht zou daarom niet passen.

Vuilnisbelt

GD stemde tegen het beeld. Desondanks opperde de partij op zoek te gaan naar een andere plek, omdat de beoogde locatie naast een vuilcontainer en in de nabijheid van de markt niet geschikt zou zijn. ,,Zonde als het daar komt’’, vond Irene Koene (GD), maar zij kreeg onvoldoende steun.

,,Op de marktdagen vrijdag en zaterdag is het daar een vuilnisbelt, omdat de marktkooplui die plek gebruiken om dozen en kisten te dumpen’’, zei Cor van Verk (PvdA). ,,Naar die plek moet echt wel gekeken worden’’, vond Van Verk. GD vindt de beoogde locatie niet goed gekozen, onder meer omdat zich op luttele meters een ondergrondse vuilcontainer bevindt. ,,Daarnaast is dit vrijdag en zaterdag en in de avonduren geen plek waar dit beeld tot zijn recht komt’’, aldus Irene Koene (GD).

Volledig scherm
Een artist impression van het beeld van Willem van Oranje, ontworpen door Arie Schippers. © Dordrechts Museum

Wethouder Piet Sleeking erkende dat hij ook niet blij is met die vuilbak. ,,Die zouden we daar liever niet hebben, maar dat is nu eenmaal niet zo 1,2, 3 opgelost.’’ Hij zegde toe te kijken of iets aan die situatie gewijzigd kan worden.

Een andere plek voor het beeld is volgens hem niet wenselijk, omdat de kunstenaar juist met de locatie achter De Berckepoort in zijn achterhoofd aan de slag zijn gegaan. ,,Maar er is niet lichtvaardig voor deze locatie gekozen. Er is een half jaar gezocht. Het Groothoofd viel af en dat geldt ook voor het Hof, omdat we dat volledig beschikbaar willen houden voor andere activiteiten. Dan willen we het hele plein kunnen gebruiken.’’

Ook Kitty Kruger (GroenLinks) was kritisch. ,,Laten we ervoor waken dat dit een veredeld fietsenrek wordt.’’ Sleeking: ,,Ook daar is met de kunstenaar over gesproken. Het moet zo min mogelijk uitnodigen om een fiets tegenaan te zetten.’’

Quote

Op de marktdagen vrijdag en zaterdag is het daar een vuilnis­belt, omdat de marktkoop­lui die plek gebruiken om dozen en kisten te dumpen

Cor van Verk (PvdA)

D66 opperde om een plaquette bij het beeld te plaatsen, waarop de juiste historische context zou moeten worden gemeld. ,,Met uitleg over de betekenis van de gebroeders De Witt en de strijd tussen de Republikeinen en orangisten’’ aldus Kevin Noels van die partij. Daarvoor kreeg hij de handen niet op elkaar. Marc Merx (VVD): ,,We zetten een beeld neer en we staan er achter of we doen dat niet.’’ Arina van den Heuvel (CDA) was daar ook tegen. ,,Deze discussie heeft onnodig polariserend gewerkt. Dat hoeven we niet nog eens vast te leggen.’’

Geschenk

Sleeking meldde verder dat de gemeente naar schatting zo’n 5000 euro kwijt is aan het beeld. Eerder werd nog uitgegaan van 30.000 euro. Het beeld is een geschenk van de Stichting Willem I. Die betaalt het grootste deel van de kosten.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen