Volledig scherm
Ria de¿Mul verzamelt morgen, zo hoopt ze, een klein leger aan poetsende vrijwilligers. © Cees van der Wal

Poetsers gezocht, want in één klap een schoon huis doet wonderen

Vies huis? Molenwaarders met 'poetsvrees' kunnen in één klap een brandschoon huis krijgen. Mits ze zelf meeboenen.

Quote

Huis opgeruimd is hoofd opgeruimd, dat geldt echt voor iedereen

Ria de Mul

De vaat stapelt zich op, de vuile was ook. Overal ligt stof. In Molenwaard, zo constateren hulpverleners, zijn er inwoners die geen huishoudelijke hulp hebben, maar die grote moeite hebben met het huishouden.

,,Vaak zijn dat mensen die ook andere problemen hebben'', zegt Ria de Mul. Zij is coördinator bij de Vrijwilligersbank van Molenwaard. Ze zoekt poetsfanaten, vrijwilligers uit de dorpen die eenmalig de stofzuiger en dweil ter hand nemen en een verwaarloosd huis van boven tot onder aanpakken. ,,Doodgewone vrijwilligers, die praktisch ingesteld zijn en weten hoe je een huis poetst.'' Ervaring als professionele schoonmaker is niet nodig.

Morgen is er in Ottoland een informatiebijeenkomst in het Dorpshuis, waar potentiële vrijwilligers uitleg krijgen.

Tv-programma
Het valt hulpverleners in het sociaal team op dat de huizen waar ze komen - voor bijvoorbeeld schuldhulp of hulp bij de opvoeding - soms erg vies zijn. De bewoners mankeren echter niets, of te weinig om in aanmerking te komen voor huishoudelijke hulp. ,,Dan hebben ze geen tijd voor het huishouden, omdat ze wel iets anders aan hun hoofd hebben'', zegt coördinator De Mul. ,,Bijvoorbeeld intensieve zorg voor kinderen.'' Dat probleem stapelt zich op, letterlijk, zoals vuile vaat op het aanrecht.

,,Nu moet je geen scènes voor je zien uit zo'n tv-programma, waarin mensen gigantisch veel spullen verzamelen in hun huis. Dat is van een hele andere orde'', zegt De Mul. De Molenwaarders die het betreft, kunnen prima poetsen. Maar ze hebben moedeloos de handdoek in de ring gegooid. Om uit die negatieve spiraal te komen, is één grote poetsbeurt voldoende, gelooft ze.

Luie Molenwaarders die nu denken een gratis grote schoonmaak te kunnen ritselen, komen van een koude kermis thuis. ,,Het gaat om mensen die al aangemeld zijn, of aangemeld kunnen worden bij het sociaal team.'' Met andere woorden: mensen bij wie meer speelt dan alleen een gruwelijke hekel aan stofzuigen. De Mul: ,,En je kunt ook niet zomaar je buurman aanmelden.''

Quote

We halen sámen de bezem erdoor. Het gaat erom dat je weer een schone basis hebt en het daarna zelf bijhoudt

Ria de Mul

Ook niet onbelangrijk: wie de poetshulp krijgt, van maximaal vier vrijwilligers tegelijk, moet zelf ook de handen uit de mouwen steken. ,,We halen sámen de bezem erdoor. Het gaat erom dat je weer een schone basis hebt en het daarna zelf bijhoudt.'' En zo krijgen ze de smaak van het huishoudelijk werk weer te pakken, is het idee.

Vrijwilligers zullen er zeker oren naar hebben, gelooft ze. ,,Veel mensen weten uit ervaring: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dat geldt voor iedereen. Ga maar bij jezelf na. Een schoon huis voelt toch veel beter?''

Om dat te benadrukken komt er vandaag ook een ervaringsdeskundige vertellen, over wat een eenmalige poetsbeurt voor haar kan betekenen. Hoe ze daarmee uit een negatieve spiraal kan komen, wat betreft het huishouden.

De Mul verwacht zeker animo. ,,Juist ook omdat het eenmalig is. Vrijwilligers haken soms af omdat ze niet elke week tijd hebben. Ze willen wel, maar willen zich nergens aan binden. Maar twee dagdelen poetsen, eenmalig, lukt dan vaak wél. Bovendien zie je meteen resultaat van je inspanningen. Het is echt dankbaar werk. Ik weet zeker dat er genoeg mensen in Molenwaard wonen die bereid zijn om eenmalig de handen uit de mouwen te steken voor een ander.''

De bijeenkomst over het project 'De bezem erdoor' in Het Dorpshuis in Ottoland is morgen van 13.30 tot 15.00 uur. Wie interesse heeft en meer informatie wil, kan zich voor de bijeenkomst aanmelden via ria.demul@vrijwilligerswerkmolenwaard.nl of via telefoonnummer 06-46878144.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht