Volledig scherm
Protest bij de moskee © Jan Volwerk

Politie arresteert zes actievoerders Identitair Verzet

UpdateZes actievoerders van het extreemrechtse Identitair Verzet hebben zaterdagochtend de Al-Fath moskee in Dordrecht bezet. Ze hingen spandoeken op het dak met leuzen als 'Stop de Islam' en 'Minder, minder'. De politie heeft het protest inmiddels beëindigd.

Vier actievoerders zaten op het dak en twee op de grond. De politie heeft een deel van de weg naast de moskee afgesloten.  Het protest - dat zonder geweld verliep -  is inmiddels beëindigd.

De agenten die ingrepen bij de actie waren onderweg naar Rotterdam waar zaterdag ook een actie van anti-islambeweging Pegida wordt gehouden. De politie heeft de zes actievoerders gearresteerd. Het zijn allen mannen van rond de twintig jaar.  ,,De mannen zijn inmiddels heengezonden maar ze moeten zich nog wel voor de rechter verantwoorden'', zei een woordvoerster van politie aan het begin van de avond.

Volgens het Identitair Verzet zullen de komende tijd vaker acties gehouden worden 'tegen de islamisering van Nederland'.

Woedend
De Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) reageerde zaterdag woedend op de actie. ,,De onrechtmatige en polariserende acties van de anonieme groep die zich Identitair Verzet noemt, keuren wij in de meest sterke bewoordingen af. Dit soort aanvallen tegen moskeeën, synagogen en kerken zijn onaanvaardbaar. Het zou goed zijn dat de overheid een sterk signaal afgeeft en de organisaties achter deze misdaden vervolgt voor de strafrechter. Temeer nu deze groep meer van dergelijk terreur aankondigt.''

De RMMN roept moskeebestuurders op extra alert te zijn tijdens de jaarwisseling en incidenten te melden bij de politie en bij de raad. De overheid moet moskeeën, synagogen en kerken extra beveiligen tegen elke vorm van agressie en bedreigingen, aldus de organisatie. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht