Volledig scherm
Het politieteam Dordrecht maakt sinds gisteren gebruik van de maskers. © Politie Drechtsteden Binnen

Politie Dordrecht neemt voortaan spuugmaskers mee

Het Dordtse politieteam gebruikt sinds gisteren spuugmaskers. Agenten zijn inmiddels getraind in het gebruik van de hulpmiddelen.

Verdachten die bij de aanhouding dreigen te spugen, krijgen zo’n masker om. Ze krijgen er zeker een om als bekend is dat ze in het verleden hebben gespuugd.

Het masker heeft aan de bovenkant gaas, zodat de verdachte kan kijken. Bij de mond zit een stof dat spugen voorkomt. Over het gehele masker zit een stof dat ervoor zorgt dat de verdachte vrij kan ademhalen. 

Proef

Tussen juli en december 2017 werd het masker door de Amsterdamse politie getest. De politie verklaarde eerder al dat spugen als 'smerig en beledigend' wordt ervaren. Bovendien levert het een potentieel gevaar voor de volksgezondheid op. Tijdens deze proef mochten agenten zelf kiezen of ze het spuugmasker mee de straat op namen.

Niet alleen mag het masker alleen gebruikt worden bij personen die eerder al hebben gespuugd naar personen of spullen, ook mag het alleen in aanwezigheid van een agent worden gebruikt. Dat is voor het geval dat de spuger in ademnood komt. De aangehouden persoon moet geboeid zijn. 

Ongeveer 35 agenten worden jaarlijks in het gezicht gespuugd volgens de officiële cijfers, maar dat aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger, liet de politie afgelopen oktober weten. 

Volledig scherm
Het spuugmasker. © Politie

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht