Frank Paauw: ,,Een grote zorg dat dit zo snel toeneemt.''
Volledig scherm
Frank Paauw: ,,Een grote zorg dat dit zo snel toeneemt.'' © ANP

Politie: Grote zorgen om verwarde personen

Het aantal incidenten met verwarde personen in de regio blijft maar toenemen, ondanks alle maatregelen die er genomen zijn. De politie maakt zich grote zorgen.

Quote

Er zijn hier in de regio meer mensen overleden door verwarde mensen dan door terreur.

Korpschef Frank Paauw

Dat zei korpschef Frank Paauw van de politie gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. In de regio Rotterdam-Rijnmond (waar Zuid-Holland Zuid onder valt) komt de teller dit jaar naar verwachting op 8.263 incidenten. Vorig jaar waren er nog 7.043 incidenten. Dat is dus een stijging van 17 procent in een jaar tijd. In 2014 waren er 6.233 meldingen met verwarde mensen. Ten opzicht van dat jaar is er in 2017 dus een stijging van bijna een derde.

,,Het is voor ons een grote zorg dat dit zo snel toeneemt'', aldus Paauw. ,,Te meer, omdat deze mensen onvoorspelbaar gedrag vertonen. Dat gaat geregeld ook gepaard met geweld. Als je ziet wat voor soort meldingen er allemaal voorbij komen van mensen die zichzelf of anderen iets willen aandoen... Messteken, brandstichting, noem maar op. Het gaat niet alleen om meldingen op straat, maar ook om incidenten in instellingen. Binnen die ruim 8.000 meldingen zit een aantal zeer ernstige delicten.''

Stijgende lijn

De politie kon gisteren niet vertellen om hoeveel gevallen in de regio Zuid-Holland Zuid het precies gaat, behalve dat de ontwikkeling in lijn is met die in de hele regio. ,,Op alle andere lijstjes binnen de politie hebben we grip. Het lijstje met de verwarde personen is het enige waarop een stijgende lijn te zien is.''

De afgelopen jaren zijn al diverse maatregelen genomen om de problemen het hoofd te bieden. Zo kwam er een aanjaagteam en ook een schakelteam onder aanvoering van Onno Hoes. Dat heeft allemaal nog niet tot het gewenste resultaat geleid, zegt Paauw.

Het lijkt er volgens hem nog niet op dat de stijging volgend jaar een halt toegeroepen kan worden.

Arrestatieteam

,,Er worden echt wel stappen gezet, maar de ommekeer is er nog niet. De ontwikkeling baart ons zorgen, omdat er soms zelfs een arrestatieteam aan te pas moet komen om iemand in te rekenen. Er zijn hier in de regio meer mensen overleden door verwarde mensen dan door terreur.''

Eerder besloot de politie te stoppen met het vervoeren van verwarde personen als die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat besluit werd genomen, omdat dat te veel tijd in beslag neemt.

In de politieregio Rotterdam-Rijnmond waren dit jaar tot nu toe achttien levensdelicten. Bij drie daarvan was een verward persoon betrokken, zegt Paauw. Een bekend geval was de moord op een krantenbezorgster in Schiedam, anderhalf jaar geleden.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht