Volledig scherm
Impressie van het beeld bij het hof. © Milan Rinck

Poll: bijna helft is voor beeld Van Oranje

Als het aan de bezoekers van de website van deze krant ligt, komt er gewoon een beeld van Willem van Oranje nabij Het Hof van Nederland. Op die plek werd in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering gehouden, op aandringen van Willem de Zwijger.

Van alle deelnemers aan de poll die afgelopen dagen op ad.nl/dordrecht prijkte, gaf bijna de helft (47 procent) aan dat ze het standbeeld toejuichen. Ze vinden dat Willem van Oranje nu eenmaal een belangrijke persoon in de Dordtse historie is geweest, omdat hij hier opnieuw door de Staten van Holland als officieel stadhouder werd erkend.

Van de respondenten vindt 35 procent dat zo'n beeld echter op gespannen voet staat met een ander beeld in de stad, dat van Johannes en Cornelis de Witt. De broers kwamen uit Dordrecht en werden in 1672 door Oranjegezinden vermoord en gelyncht. Die combinatie vinden zij niet te verteren.

Referendum

Een minderheid van de 1200 deelnemers (18 procent) lijkt het tenslotte een goede optie om alle Dordtenaren zich uit te laten spreken in een referendum.

De discussie over het beeld, wat aan de stad wordt geschonken door de Koning Willem I stichting, leeft volop in Dordrecht nadat twee Dordtenaren de petitie #ikwillemniet startte. Bijna 900 mensen hebben die inmiddels ondertekend, onder wie een handvol oud-wethouders.

De tegenpetitie #ikwillemwel, die eergisteren werd gestart, is in twee dagen door bijna honderd mensen ondertekend.

Binnenkort besluit een adviescommissie of over het onderwerp hoofdelijk wordt gestemd in de gemeenteraad.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht