Volledig scherm
Kunstenaar/portretschilder Wilma Geerts. © VICTOR VAN BREUKELEN

'Portretten zijn lange tijd als oubollig gezien, zo zonde!'

Met het schilderij van een 12-jarig meisje is de Dordtse Wilma Geerts (55) in de race voor de allereerste Neder-landse Portretprijs 2017. Ze is blij met de extra aandacht voor de kunstvorm.

Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen. Het is zomaar een greep uit de immense rij Nederlandse schilders die wereldberoemd zijn om hun portretten; schilderijen die in de grootste musea ter wereld hangen en miljoenen liefhebbers trekken. Om die reden is het voor kunstenares Wilma Geerts een raadsel waarom de portretkunst in Nederland volgens haar een ondergeschoven kindje is.

,,We hebben zo'n rijk verleden, maar op een gegeven werd portretkunst als oubollig gezien. Het klassieke was not done. Terwijl deze vorm het dichtst bij mensen staat'', vertelt ze. ,,De bobo's, mensen die de dienst uitmaken, zijn ermee gestopt. Terwijl ze er elders mee zijn doorgegaan. Dat is zó zonde, want talentvolle en grote portretschilders gaan naar het buitenland.''

Soestdijk

Invoering van de Nederlandse Portretprijs moet de waardering voor het genre weer opkrikken. Meer dan 800 schilders, tekenaars en beeldhouwkunstenaars stuurden hun werk in voor de nieuwe wedstrijd onder de noemer 'wie wordt de nieuwe portretschilder van Nederland'. Na een voorselectie van 119 werken koos de jury bij een 'live selectie' twee weken geleden de vijftig finalisten. Op een expositie in Paleis Soestdijk zijn alle werken te zien van 21 april tot 15 juli. Tussentijds, op 14 juli, maakt de jury de winnaar bekend. Bezoekers van de expositie kiezen hun eigen favoriet bij de publieksprijs.

Volledig scherm
WHITE van Rosa Boomsma en Step van Suzan Schuttelaar. © Wilma Geerts

Geerts is één van de kanshebbers met haar oliewerk op doek met de titel Mila, een portret van het toen 12-jarige dochtertje van een internist van het Amphia Ziekenhuis in haar oude woonplaats Breda. Een plek waar ze nog altijd komt; Geerts werkt er immers in het restaurant. ,,Die combinatie is heerlijk voor de balans. Je wilt ook wel eens uit het atelier, tussen de gewone mensen zijn'', zegt ze.

Het genomineerde werk kwam tot stand nadat Geerts het zusje van Mila als opdracht al had geportretteerd. ,,Ik hoopte al dat ik Mila ook mocht schilderen. Het is zo'n mooi kind. Alsof het een actrice is die zo uit een film uit de jaren 30 komt lopen.''

Voor elk portretschilderij gebruikt Geerts meerdere foto's van de persoon. Zo ook met Mila. ,,Ik ga één dag met iemand op pad. Je raakt dan heel intiem met iemand. Je praat, maakt foto's. Bij Mila heb ik de foto gebruikt die ik van haar maakte in het Mastbos. Ze stond daar zo mooi.''

Al die aandacht noemt Geerts cruciaal voor een gelijkend portret. ,,Vooral de anatomie is heel belangrijk. Een portret maken is één van de moeilijkste dingen om te doen.''

Verliefd

Ook Geerts volgde haar opleiding in het buitenland. Ze zat in Engeland op de kunstacademie, waarna ze terugkeerde naar het Nederlandse Zwolle. Daar leerde ze haar man kennen, waarna ze vanwege zijn werk in Rotterdam verhuisden naar Breda.

Begin dit jaar kocht het stel een pand op de Aardappelmarkt in het centrum van Dordrecht, nadat Geerts bij een bezoek aan het historische centrum verliefd was geworden op de stad. ,,Ik was helemaal om, wou dat ik het eerder had gedaan'', zegt ze daar nu over.

In juli opent Geerts in het pand haar eigen galerie, waar ze eigen werk en van andere portretkunstenaars tentoon zal stellen.

Volledig scherm
Het portret van Mila van Wilma en rechts © Wilma Geerts
  1. Wie is insulinekiller Rahiied A.? Een jongeman met een verscheurde jeugd en PTSS

    Wie is insuli­nekil­ler Rahiied A.? Een jongeman met een verscheur­de jeugd en PTSS

    ‘Insulinekiller’ Rahiied A. moet langdurig tbs met dwangverpleging krijgen opgelegd. Dat stellen psychiaters die hem hebben onderzocht. Het injecteren van slachtoffers kan hem slechts in sterk verminderde mate worden toegerekend, vinden zij. De verdachte lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en is zwakbegaafd. Zijn totaal ontwrichte jeugd is volgens de onderzoekers van cruciale invloed op zijn daden.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht