Volledig scherm
Artist impression van de Prins Clausbrug in Dordrecht. © Gemeente Dordrecht

Prins Clausbrug laat weer langer op zich wachten

De Prins Clausbrug, die de Stadswerven met de binnenstad van Dordrecht moet verbinden, laat weer langer op zich wachten. Als alles volgens planning verloopt, gaat de brug nu in de zomer van 2021 open. 

Vorig jaar meldde de gemeente nog trots dat fietsers en voetgangers in 2020 gebruik konden gaan maken van de brug, precies in het jaar dat de stad haar 800ste verjaardag viert. Dat zit er nu dus niet in. Gesprekken tussen de gemeente en de aannemerscombinatie Dura Vermeer-Hillebrand over de bouwkosten duren langer dan voorzien. ,,Het heeft vooral te maken met finetunen’’, aldus gemeentewoordvoerder Mark Benjamin. 

Hij erkent dat er best druk achter zit, aangezien de bouw van de brug al meerdere malen is uitgesteld. Of 2021 nu echt vaststaat, durft Benjamin nog niet met zekerheid te zeggen. ,,Het staat natuurlijk nooit helemaal vast. Maar hoe dichter bij de eerste paal die de grond in gaat, hoe meer zekerheid.’’

Commotie

In eerste instantie was bewoners van de Stadswerven beloofd dat de brug er in 2018 al zou liggen. Maar de aanbesteding van de bouw heeft veel voeten in de aarde gehad. Eerst ontstond politieke commotie omdat de brug 12,5 miljoen ging kosten, 3,5 miljoen meer dan begroot. Vervolgens haalde de rechtbank een streep door de aanbesteding omdat daarbij een fout gemaakt zou zijn. In hoger beroep kreeg de gemeente alsnog gelijk. Daarna bleken er nog allerlei details doorgesproken te moeten worden.

Dit weekend lanceerde de gemeente een 3D-video waarin de bouw van de brug van begin tot eind in beeld wordt gebracht. De bouw zal starten aan de kant van het Noorderhoofd, de kade wordt daar geschikt gemaakt voor de brug. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht