Volledig scherm
Prinses Beatrix zal het Dordtse standbeeld van Willem van Oranje onthullen. Dat gebeurt in oktober. © ANP

Prinses Beatrix onthult standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht

Prinses Beatrix onthult het Dordtse standbeeld van Willem van Oranje. Dat gebeurt op woensdag 9 oktober, zo maakt de gemeente Dordrecht dinsdag bekend.

Het beeld, dat een plekje krijgt in de Hofstraat, wordt geschonken door de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Het komt te staan op een steenworp afstand van museum Het Hof van Nederland. ‘Achter het beeld prijkt de muur van de Berckepoort, één van Nederlands oudste monumentale woonhuizen waar Willem van Oranje meermalen verbleef wanneer hij Dordrecht bezocht’, aldus de gemeente.

Over de komst van het beeld woedde enige tijd een discussie. Zo startten tegenstanders de petitie #ikwillemniet en kwamen voorstanders daarna in actie met de petitie Ik Willem Wel. Ook was niet iedereen het eens met de locatie waar de beeltenis van Willem van Oranje komt. ,,Ik vrees dat Willem het niet naar zijn zin gaat krijgen in de Hofstraat, zo naast café Klander Muelen”, zei Jan Willem Boezeman van het Augustijnenhof. 

Kunstenaar Arie Schippers heeft het standbeeld gemaakt. Zijn ontwerp werd vorig jaar gekozen door een jury. De onthulling op woensdag 9 oktober wordt rond 15.30 uur verricht, in aanwezigheid van onder anderen burgemeester Wouter Kolff, wethouder Piet Sleeking en andere genodigden. 

Volledig scherm
Kunstenaar Arie Schippers mocht het standbeeld van Willem van Oranje maken. © Milan Rinck

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (25%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (41%)
  • Nee, weg met die herrie (28%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (6%)
284 stemmen