Volledig scherm
Caroline Klein van Klein Kleding Junior: Er lopen nog maar weinig mensen op de Kerkbuurt, het is een stuk rustiger op straat.'' © Richard van Hoek

Problemen in Sliedrechtse Kerkbuurt: leegstand, huurcontracten en online winkelen

Nog vier zaken sluiten de deuren op de Sliedrechtse Kerkbuurt. Er zijn zorgen onder winkeliers, maar er gloort volgens hen ook hoop.

Klein kleding junior, Theties Haarzaak, Medusa en SamSam kinderkleding maakten bekend het bijltje erbij neer te gooien. De leegstand maakt de winkelbuurt onaantrekkelijker voor publiek, sommige winkeleigenaren voelen zich genoopt voor de veilige weg te kiezen. Helemaal als er weer een huurcontract voor vijf jaar moet worden afgesloten.

,,Als ik mijn huurcontract met een jaar had kunnen verlengen had ik het waarschijnlijk gedaan. Maar de vastgoedeigenaar wilde geen water bij de wijn doen. Ik kon met 5 jaar verlengen of niets. Dat is voor mij een te groot risico, dus ik heb besloten mijn zaak - na zes jaar - dicht te gooien", zegt Roos Kraak van Sam Sam kinderkleding. 

Kapper

Theti van der Wens gaf eerder aan deze krant al aan Theties Haarzaak te sluiten vanwege persoonlijke redenen en de leegstand. ,,Ik moest kiezen: verleng ik het huurcontract van het pand weer voor 5 jaar of niet? Wij hebben op dit moment ruim voldoende klanten, maar uiteindelijk heb je ook altijd wel nieuwe aanwas nodig. Ik heb er nu niet voldoende vertrouwen in dat het op korte termijn goed komt met de Kerkbuurt."

Klein Kleding Junior, een van de drie Klein-vestigingen, sluit na 18 jaar ook de deuren. ,,De hele kinderkledingbranche is niet meer rendabel. Zeker niet in het duurdere segment. Ook de leegstand is wel een probleem. Er lopen nog maar weinig mensen op de Kerkbuurt, het is een stuk rustiger op straat", zegt Caroline Klein.

Zorgen

De sluiting van de vier zaken geeft extra zorgen voor de achterblijvende winkeliers in de toch al aan leegstand lijdende Kerkbuurt. ,,We zien de problematiek. We zien dat het op dit moment niet de goede kant op gaat. Maar we doen enorm ons best om met elkaar verbetering te brengen", zegt Eddy Hoogendoorn, voorzitter van het project 'De nieuwe winkelstraat' en eigenaar van het op de Kerkbuurt gevestigde Van der Vlies Schoenen. ,,Het is zeker zorgelijk dat er vier zaken wegvallen. Meer winkels betekent meer gezelligheid. En dat is belangrijk in een winkelstraat", zegt Jeffrey van Mourik van de gelijknamige schoenenzaak.

Het lastige van de oude Sliedrechtse winkelstraat is volgens Hoogendoorn dat er zo veel verschillende partijen zijn die allemaal met de neuzen dezelfde kant op moeten wijzen om verandering teweeg te brengen. ,,Er zijn tientallen vastgoedeigenaren, niet allemaal uit de regio en niet allemaal even nauw betrokken. Er zijn winkeliers, er is de gemeente. Al die partijen moeten samenwerken. Het mooie is: dat gebeurt nu ook."

,,Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. We zijn onder projectnaam 'De nieuwe winkelstraat', druk bezig met het opknappen van de Kerkbuurt. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen", zegt Hoogendoorn.

Duurzaam

,,Maar we moeten reëel blijven. Al die lege panden zijn misschien niet in een paar jaar gevuld. Dat is een utopie. Op de langere termijn moet gekeken worden naar een duurzame invulling van De Kerkbuurt. Dat is landelijk zo. Er moet creatief worden omgesprongen met leegstand. We kunnen ons allerlei dingen afvragen, zoals bijvoorbeeld: moet De Kerkbuurt alleen een winkelstraat blijven? Ik blijf positief!"

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht