Volledig scherm
Treinen op de Kijfhoek, het rangeerterrein in Zwijndrecht. © ANP

ProRail diep door het stof na incidenten op Kijfhoek

ProRail gaat alsnog diep door het stof na de recente aanrijdingen op rangeerterrein Kijfhoek. Het bedrijf onderschrijft de conclusie van de Inspectie Leefomgeving en Transport dat het personeel zich structureel niet aan de eigen veiligheidsinstructies heeft gehouden. ,,Dat is heel ernstig.’’

Het meest in het oog springende incident dateert van 15 juli, toen een heuse spooktrein een spoor opreed waar personeel van Volkerrail bezig was met spoorvernieuwing. De werklui konden zich nog net op tijd uit de voeten maken, waarna de trein met vijftig kilometer per uur voorbijraasde.

Onacceptabel

,,In dit gebied had geen trein mogen komen. Dat is gewoon onacceptabel’’, stelt topman John Voppen van ProRail in een interview met deze krant. Dat er geen ongeluk is gebeurd, is volgens hem meer geluk dan wijsheid. ,,Zo’n situatie moet je te allen tijde voorkomen.’’

Quote

We zaten er niet bovenop

John Voppen

Na vier incidenten in vier weken tijd concludeerde de Inspectie Leefomgeving en Transport na onderzoek dat er een cultuur is ontstaan op Kijfhoek, waarbij het rangeren voorrang krijgt boven veiligheid. Voppen: ,,Dat het iets structureels is en we elkaar er niet eens meer op aanspreken, was een klap in mijn gezicht.’’

ProRail en Strukton mogen van de inspectie pas verder met groot onderhoud als zij voldoende maatregelen hebben getroffen. Het werk dat nog wel gebeurt, staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie. ,,We zaten er niet bovenop’’, zegt Voppen.

Manager

ProRail gaat onder meer een manager aanstellen, die verantwoordelijk zal zijn voor de veiligheid op Kijfhoek. Nu ligt die taak nog bij een team, dat meer dan alleen Kijfhoek onder zijn hoede heeft.

Ook worden de veiligheidsprocedures voorafgaand aan elke dienst doorgesproken en vinden er onverwachte veiligheidsinspecties plaats.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!  

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen