Volledig scherm
© ANP

Provincie: Chemours loost illegaal kankerverwekkend C8

De Dordtse fabriek Chemours is door de provincie Zuid-Holland op het matje geroepen omdat het bedrijf volgens haar recent illegaal de kankerverwekkende stof C8 loosde via de rioolwaterzuivering in Dordrecht. 

 Chemours heeft sinds 2012 geen vergunning meer om met C8 te werken en mag de stof niet meer gebruiken. C8, dat tot 2012 gebruikt werd bij de productie van Teflon, staat op de Europese lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen. 

De omstreden stof is volgens Chemours in haar productieproces vervangen door het net zo omstreden GenX. Maar volgens de provincie is er recent dus tóch met C8 gewerkt.

,,Chemours moet het productieproces met C8 beëindigen,'' zegt de provincie Zuid-Holland. ,,Ze moeten de productie met C8 stoppen. Het mag niet. Ze hebben er geen vergunning voor.''

Dwangsom

De provincie Zuid-Holland gaat hard optreden. Gedeputeerden Rik Janssen (SP) en Floor Vermeulen (VVD) hebben vandaag een last onder dwangsom opgelegd van 250.000 euro. Dat betekent dat het bedrijf een forse boete krijgt, als het toch C8 blijft lozen. 

,,We hebben Chemours acht weken de tijd gegeven om de indirecte lozing van met C8 vervuild afvalwater vanuit de fabriek te beëindigen,'' aldus de gedeputeerden. Blijkt over acht weken dat de illegale lozing niet is gestaakt dan wacht voor elke nieuwe overtreding een 'boete' van 250.000 euro met een maximum van 2,5 miljoen euro.

Kraanwater

De verboden stof dook volgens de provincie recent op tijdens metingen door Rijkswaterstaat op directe en indirecte lozingen van de fabriek. C8 is niet uit het afvalwater te filteren en komt via het riool bij de zuivering van het Waterschap Hollandse Delta terecht. Vervolgens komt het in de rivier terecht en zo via meerdere drinkwaterbedrijven in het kraanwater

'Niet eens'

Chemours verklaart dat het niet eens is met last onder dwangsom. ,,We zijn het, met respect, niet eens met de sanctie,’’ aldus het bedrijf.

Volgens Chemours wordt C8 niet meer gebruikt bij het productieproces in de Dordtse fabriek. ,,Daarover gaan we met de autoriteiten in gesprek. Om dat op hun verzoek ook duidelijk te krijgen.’’ 

Lees alles over Chemours in ons dossier.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (43%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (23%)
1661 stemmen