Volledig scherm
Chemours in Dordrecht. © Milan Rinck

Provincie: Chemours mag minder GenX lozen

De provincie Zuid-Holland verlaagt de maximale hoeveelheid GenX, die het Dordtse bedrijf Chemours in het riool mag lozen. Dat besluit heeft ze genomen omdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onlangs nieuwe normen heeft vastgesteld. Die zijn strenger dan de huidige vergunning.

GenX is als grondstof de vervanger van C8, een grondstof voor teflon. Waar van C8 echter bekend is dat het kankerverwekkend is, is over de mogelijke schadelijke gevolgen van GenX nog nauwelijks iets bekend. Daarnaar loopt nog een groot Europees onderzoek.

Quote

We zijn bezig met een proef met koolfil­ters. De eerste resultaten daarvan zijn veelbelo­vend

Jeroen Bruning, Chemours

Toxicologen maken zich grote zorgen. Volgens het RIVM is de kwestie zo urgent, dat het Europese onderzoek niet afgewacht kan worden. Het heeft daarom een ruwe inschatting gemaakt, gebaseerd op de verwantschap tussen C8 en GenX. Daaruit blijkt dat de norm zo’n twintig procent strenger moet zijn dan nu het geval is.

Volgens woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours heeft het bedrijf goede hoop nu al aan de nieuwe normen te voldoen: ,,We zijn bezig met een proef met koolfilters. De eerste resultaten daarvan zijn veelbelovend.’’

De Dordtse wethouder Rik van der Linden is blij dat de provincie snel reageert op de nieuwe norm: ,,Ons standpunt is en blijft dat stoffen als GenX en PFOA niet in het milieu en ons water thuishoren.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!  

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht