Volledig scherm
Een kind met de mazelen. Foto ter illustratie. © Shutterstock

PvdA Alblasserdam: ‘Voorlichting over vaccinatie mag best minder soft’

Als het aan de PvdA in Alblasserdam ligt, wordt de voorlichting van vaccinatie van kinderen voortaan veel confronterender. ,,Het mag best wat minder soft. In plaats van foto’s van kinderen met een vertrokken gezicht die een prik krijgen, kun je ook plaatjes van zieke kinderen laten zien’’, aldus gemeenteraadslid Wim van Krimpen vanavond. De vaccinatiegraad in Alblasserdam is één van de laagste in de regio.

De VVD liet tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad weten dat er best sprake van ‘drang’ zou mogen zijn om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. ,,We hebben een tegenstrijdig gevoel bij deze discussie. Aan de ene kant zijn we natuurlijk voor vrije wel, maar daartegenover staat de volksgezondheid’’, aldus Stavros Barzas van de partij. ,,Dan kiezen we voor het laatste. De overheid moet een sturende rol krijgen.’’

De politiek sprak over de vaccinatiegraad, omdat die vanwege die vanwege de zogeheten anti-vaxers steeds verder terugloopt. Dat zijn ouders die vanwege wantrouwen tegen het vaccin besluiten hun kind(eren) niet te laten enten. Om iedereen te beschermen zou 95 procent van alle kinderen ingeënt moeten worden. In de regio is dat percentage rond de 90 procent, terwijl Alblasserdam onder de 80 procent is gedoken. ,,Dat is precair’’, aldus wethouder Dorien Zandvliet.

Overtuiging

Zorgelijk, was ook raadsbreed de opvatting. Bij alle partijen was eensgezindheid over meer voorlichting, ook bij de SGP waarvan bekend is dat een deel van de achterban hun kroost niet laat prikken. ,,Maar we vinden het lastig als de gemeente zou gaan sturen op innerlijke overtuiging’’, vond Mark ten Hove van die partij.

,,Meer voorlichting akkoord, maar blijf weg van drang en dwang. Lichamelijke integriteit is belangrijk.’’ De wet biedt op dit moment overigens geen mogelijkheid om mensen te dwingen zichzelf of hun kinderen te laten inenten.

Van Krimpen: ,,Wij staan natuurlijk voor de vrije wil, maar we moeten er keihard tegenaan.’’ Volgens Zandvliet zijn er wel wat lichtpuntjes. Sinds enige tijd worden zogeheten vaccinatieconsulten gehouden met weigeraars. ,,Je kunt folders geven wat je wil, maar dat blijkt vaak doorslaggevend te zijn. Er zijn al voorbeelden van mensen die na zo’n gesprek gedeeltelijk laten enten.’’

Komende maand moet duidelijk worden hoe Alblasserdam de vaccinatiegraad omhoog wil krijgen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht