Volledig scherm
Het Merwedeplein op de Kerkbuurt in Sliedrecht. © Qphoto

Raad verdeeld over opknapbeurt van pleinen op Kerkbuurt in Sliedrecht

Het Merwedeplein en het Horecaplein moeten worden opgeknapt om de Sliedrechtse Kerkbuurt uit het slop te halen. En daarvoor is volgens het college een fors bedrag nodig. De raad is verdeeld over de plannen. ,,Maar niets doen is geen optie.’’

Volgens Toekomstperspectief Kerkbuurt moeten het Merwedeplein – waar onder meer de Hema en de Action aanliggen – en het Horecaplein – bij grandcafé Spek & Bonen en The Moonshine – gaan functioneren als ontmoetingsplekken. Om dit te bereiken moeten ze volgens het college flink worden opgeknapt. En hiervoor is geld nodig. Om te beginnen 100.000 euro, dit jaar nog. En volgend jaar 562.401 euro voor beide pleinen. Het liefst zijn de pleinen nog vóór het komende horecaseizoen aangepakt. Dit werd dinsdagavond besproken in de gemeenteraadsvergadering.

CDA, PRO Sliedrecht, PvdA en de SGP-ChristenUnie waren vol lof over het voorstel van het college. ,,We gaan voor een levendige Kerkbuurt. En dat lukt met mooie pleinen. We hebben nu vooral lef nodig. Dit hebben het college en de ondernemers getoond. Nu is het aan ons als gemeenteraad om lef te tonen’’, zegt Frank Dunsbergen (CDA).

Slydregt.NU was weliswaar enthousiast over het voorstel, maar vond de kosten ‘disproportioneel’. ,,De helft van het budget zou ik voldoende vinden’’, zei Gert Jongeneel (Slydregt.NU). René de Munck (D66) vroeg zich af of het aanpakken van de pleinen eigenlijk wel dé oplossing is voor de noodlijdende Kerkbuurt. ,,Gechargeerd: drie horecaondernemingen krijgen een beter terras en de Hema wordt beter zichtbaar. Is dit een goede reden om te gaan winkelen op de Kerkbuurt? Dat gelooft toch niemand.’’ Ook Roelant Bijderwieden stond namens de VVD sceptisch tegenover het collegeplan, omdat het zou leiden tot kapitaalvernietiging. ‘De bestrating en de lantaarnpalen zijn bijvoorbeeld nog in orde, waarom moet er worden herbestraat?’

Volgens portefeuillehouder wethouder Piet Vat is niets doen geen optie.

Compacter

Het opknappen van de pleinen zijn samen met het compacter maken van de winkelstraat hét beoogde wapen tegen de leegstand waar de Kerkbuurt al lange tijd aan lijdt. Beide maatregelen moeten de winkelstraat aantrekkelijker maken voor ondernemers én winkelend publiek. Voor het compacter maken van de winkelstraat stelde het college al 300.000 euro (met mogelijke verhoging naar 480.000 euro) beschikbaar. Dit geldt wordt voornamelijk gebruikt om winkeliers met stimuleringssubsidies te verleiden te verhuizen naar het gewilde kerngebied. Dinsdagavond zijn de voorstellen voor de twee ontmoetingspleinen besproken.

Aanzienlijke investeringen

Niet alleen de Sliedrechtse gemeente, ook de ondernemers op de Kerkbuurt doen volgens het college ‘aanzienlijke investeringen’. Over de invulling van de pleinen is bovendien uitvoerig met hen gesproken. ,,Ongelofelijk wat er het laatste jaar aan werk is gedaan. Wat voor inspanningen er zijn gedaan. Dit is dankzij onze samenwerking. Er is de afgelopen jaren uitvoerig overleg geweest met alle betrokkenen. Ondernemers hebben veel tijd geïnvesteerd, maar ook bereid financieel te investeren. We dragen het met zijn allen. We zijn positief, we willen graag doorpakken, het is belangrijk de rijdende trein niet af te remmen’’, sprak Eddy Hoogendoorn, voorzitter van de Ondernemersvereniging Kerkbuurt, in.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht