Rechtbank halveert dwangsommen voor Chemours: ‘Bedrijf heeft niet moedwillig vervuild’
De provincie Zuid-Holland heeft het Dordtse bedrijf Chemours veel te hoge dwangsommen opgelegd vanwege de lozing van het kankerverwekkende pfoa op het oppervlaktewater. In plaats van 1.750.000 euro hoeft het bedrijf slechts de helft daarvan, 875.000 euro, te betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
Chemours stopte in 2012 al met het gebruik van pfoa en verving het door het overigens ook omstreden GenX. In een vergunningaanvraag uit 2013 meldde het dat ook uitdrukkelijk aan de provincie. In 2017 ontdekten inspecteurs echter dat het afvalwater van het bedrijf nog altijd 0,15 microgram pfoa bevatte. Toen het bedrijf daar niet direct een einde aan maakte, besloot de provincie dwangsommen op te leggen.
Volgens Chemours zijn er diverse oorzaken dat er toch nog pfoa gevonden werd. Zo zouden bij de productie van teflon toch minimale hoeveelheden kunnen ontstaan en kunnen restjes pfoa in installaties zijn blijven hangen of na uitstoot in de lucht met regen op het bedrijfsterrein neergeslagen zijn.
Bedrijf kon beetje pfoa zelf niet meten
Daarbij merkte het bedrijf op dat de hoeveelheden zo klein waren, dat het die zelf niet kon meten op de manier die door de provincie voorgeschreven werd. De verontreiniging werd pas ontdekt nadat milieudienst DCMR het water op een nieuwe manier ging controleren.
Volgens de rechtbank is er geen reden om er van uit te gaan dat Chemours het water moedwillig vervuild heeft: ,,Er is geen aanleiding om te twijfelen aan de stelling dat Chemours niet wist dat haar afvalwater nog pfoa zou bevatten. Er was het bedrijf juist veel aan gelegen de overtreding te beëindigen,’’ aldus de rechtbank. Die accepteert verder het verweer dat zelfs het stilleggen van het bedrijf niet tot gevolg zou hebben.
Om dat de lozing zo lastig te stoppen is, heeft het bedrijf inmiddels een vergunning om toch pfoa in het afvalwater te lozen. Volgens de rechtbank had de provincie beter overleg kunnen voeren dan dwangsommen op te leggen. Sinds enkele maanden constateert DCMR dat het toch gelukt is de uitstoot helemaal te voorkomen. De last onder dwangsom is daarom ingetrokken.
DuPont onschuldig
Overigens had Chemours geëist dat de dwangsommen helemaal van tafel zouden verdwijnen. Daarbij had het onder meer geopperd dat de verontreiniging wellicht bij het naburige bedrijf DuPont vandaan zou komen. Dat is volgens de rechtbank echter niet aannemelijk.
Het bedrijf zou de dwangsommen overigens nooit volledig hebben moeten betalen. Anderhalf jaar geleden ontstond politieke commotie toen de Twede Kamer ontdekte dat het bedrijf de dwangsommen gewoon als kostenpost in mindering op de belasting kon brengen. De regering heeft daar inmiddels verandering in gebracht. De dwangsommen die Chemours verbeurde, vallen echter nog onder de oude regeling.
Er moest opgetreden worden
In een brief aan provinciale staten doen de provinciebestuurders Adri Bom en Floor Vermeulen de halvering van de dwangsom af als bijzaak: ,,Van principieel belang in de uitspraak is dat de rechtbank tot de conclusie komt dat de indirecte lozing van PFOA niet door Chemours is aangevraagd, niet is vergund en daarom een overtreding vormt waartegen handhavend kan (en in beginsel ook: moet) worden opgetreden.’’
Ondertussen houdt de provincie er rekening mee dat zij op de één of andere manier kosten zal moeten maken als gevolg van de verontreinigingen met pfoa en GenX. Vermeulen en Bom laten zich niet uit over de vraag waar die schade uit bestaat, maar melden dat ze Chemours al wel aansprakelijk gesteld hebben. Eerder deden de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden dat ook al.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gemiste strafschop, keeper blundert: doek valt voor FC Binnenmaas op avond dat alles misgaat
Puttershoek, Maasdam -
Na twee jaar praten komt er toch geen nieuwe reclamemast langs de A15
Alle plannen ten spijt komt er geen nieuwe reclamemast langs de A15 bij Papendrecht. De gemeente hoopte op die manier simpel geld te kunnen verdienen, maar het plan is na twee jaar praten alsnog in de prullenbak beland.Papendrecht -
PREMIUM
‘Fifty shades of Chemours’: raadslid wil de boel nog één keer wakker schudden
Bij zijn vertrek als gemeenteraadslid wil Sliedrechter Anton Huijzer de boel nog één keer wakker schudden: hij heeft vijftig vragen aan burgemeester en wethouders gesteld over de problemen van Sliedrecht met het chemie-bedrijf Chemours, aan de overkant van de Merwede. -
PREMIUMzes vragen23
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
‘Staat moet slachtoffers DuPont en Chemours steunen in strijd bij de rechter’
Het Rijk moet slachtoffers van DuPont en Chemours steunen als ze hun gelijk bij de rechter willen halen. Er moet een fonds met enkele honderdduizenden euro's komen, waaruit zij hun proceskosten kunnen betalen. Dat stelt Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) in vragen aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven: ,,We kunnen deze mensen niet in de kou laten staan.’’
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
PREMIUM
Sandrine en Jasmijn naar de Special Olympics Regionale Spelen: ‘Vijfhonderd meter zwemmen is niet zo ver’
Sandrine Mussig (24) uit Papendrecht en de Ambachtse Jasmijn Gramser (19) kunnen niet wachten tot 4 juni. Dan zwemmen ze in Tilburg op de Special Olympics Regionale Spelen, een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking.Papendrecht -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.”