Volledig scherm
Het slachtoffer in de zaak, een Husky, was door een vriend van zijn baasje uitgelaten. © EPA

Rechter: Hond uitlaten met scooter is dierenmishandeling

Wie zijn aangelijnde hond uitlaat met de fiets of scooter riskeert de kans te worden vervolgd door het Openbaar Ministerie voor dierenmishandeling. Dat blijkt uit een rechtszaak die vanochtend werd gevoerd tegen een 24-jarige man uit Ridderkerk die in Dordrecht op zijn scooter de Husky van een vriend uitliet.  

Volgens de officier van justitie hoort een hond niet te worden uitgelaten door die aan een riem mee te laten lopen met een fiets, scooter of brommer. ,,Een hond uitlaten moet je lopend doen. Als je je hond wilt laten rennen, dan heb je daar speciale velden voor'', sprak de aanklager vanochtend tegen D.A. uit Ridderkerk.

Letsel

Quote

Je benadeelt op deze wijze de gezondheid en welzijn van het beest

Politierechter Dordrecht

De politierechter sloot zich daarbij aan door de man te veroordelen tot een voorwaardelijke geldboete van 1000 euro met een proeftijd van één jaar. ,,Dat er geen letsel te zien was bij de hond zegt niet alles. Je benadeelt op deze wijze de gezondheid en welzijn van het beest'', sprak de magistraat in zijn vonnis.

Hoewel een werkstraf van 20 uur volgens de richtlijnen van justitie op z'n plek was geweest, bleek dat voor A. niet tot de mogelijkheden te behoren. Door een recent ongeval is onder meer zijn scheenbeen verbrijzeld en zit hij momenteel in een rolstoel.

Het incident met de Husky vond al plaats op 18 augustus 2015, maar werd nu pas behandeld door de politierechter. Die nacht zagen twee surveillerende politiemensen op de route van het Leerpark naar het centrum in Dordrecht een scooter rijden, waarbij de bestuurder een hond met zich mee liet lopen aan een nylon touw. 'Een soort strop', zoals de politierechter zou concluderen.

Tempo

Quote

Als er helemaal geen letsel bij het beest is gevonden dan kan ik hem toch nooit voortge­sleept hebben?

D.A.

Volgens de agenten reed de scooter 15 tot 20 kilometer per uur, maar kon de hond het tempo niet bijhouden. Daarop zou het beest zijn gaan 'slepen' met zijn poten. De politiewagen draaide daarom het fietspad op om de bestuurder te laten stoppen, maar die liet de hond los en ging er zelf op de scooter vandoor.

De agenten ontfermden zich over het beest en brachten het vervolgens naar het asiel. Daar meldde zich later het baasje; zodoende kon de politie verdachte D.A. traceren.

Die zei bij de politierechter dat er absoluut geen sprake was van mishandeling. ,,Ik ben juist een dierenvriend. Ik liet de hond uit op verzoek van die vriend. De hond stribbelde helemaal niet tegen en schaafde niet met zijn poten. Als er helemaal geen letsel bij het beest is gevonden dan kan ik hem toch nooit voortgesleept hebben?'' verweerde hij zich tevergeefs.

Op de vraag van de rechter waarom hij de hond niet gewoon lopend had uitgelaten zei de man tenslotte: ,,Het was te ver om van het Leerpark naar het centrum te lopen.''

A. zei direct na de veroordeling dat hij niet van plan was in hoger beroep te gaan tegen de straf.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht