Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Rechter vindt ‘slecht’ politiedossier in oplichtingszaak te mager voor veroordeling

De politierechter heeft vanmiddag een 43-jarige man uit Kinderdijk vrijgesproken van oplichting bij gebrek aan bewijs. Volgens de rechter heeft de politie haar werk slecht gedaan.

De man, die niet bij de zitting aanwezig was omdat hij dat volgens zijn advocaat ‘even niet aankon’, zou voor duizenden euro’s hebben geleend bij bekenden. Hij vertelde hen dat hij met het geld kleding wilde kopen om het vervolgens met winst te verkopen. Daarna zou hij het geleende geld teruggeven, maar dat gebeurde niet. Ook zou hij een zakenpartner opgelicht hebben.

Terugbetaling

,,Hij dichtte het ene gat met het andere gat’’, sprak de officier van justitie. Omdat de man niet eerder voor een dergelijk feit veroordeeld is en bezig is met terugbetalen, stelde justitie voor de man schuldig te verklaren zonder straf.

Quote

Er zit niks bij van ondersteu­nend bewijs: geen bankaf­schrif­ten, geen getuigen­ver­kla­rin­gen, helemaal niets

De politierechter

Volgens de politierechter kon hij de verdachte sowieso niet veroordelen omdat de politie haar werk niet goed zou hebben gedaan. ,,Het proces-verbaal van basisteam Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is slecht. Er zit niks bij van ondersteunend bewijs: geen bankafschriften, geen getuigenverklaringen, helemaal niets. Het is opgemaakt door een aspirant, een boa en een brigadier. Maar bij oplichtingszaken heb je echt specialistische kennis nodig.’’

De politie trekt zich de kritiek aan, laat een woordvoerder desgevraagd weten. ,,Want een aangever rekent op ons. Als wij een dossier aanleveren bij een rechter, hopen wij ook op een veroordeling. Wij zullen de gezette stappen nog eens goed tegen het licht houden en kijken hoe we hier van kunnen leren.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Kinderdijk en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht