Volledig scherm
Wateroverlast in de Blaauwweg in Dordrecht © Jeroen Verbueken/FotoBusink

Regen spelbreker voor kinderen en verkeer, waterschap zet extra pompen in

Klaterend hemelwater zit vandaag verkeer en spelende kinderen dwars. Buitenactiviteiten worden verplaatst of afgelast, en op sommige plekken in Dordrecht kan door de straten worden gevaren.

Op deze Nationale Buitenspeeldag komt op veel plekken van buitenspelen weinig terecht. De Voorstraat zou voor de deur bij speelgoedwinkel Juffrouw Pollewop worden omgetoverd tot speelparadijs compleet met circus en oudhollandse spelletjes. Burgemeester Kolff zou daar de Jantje Beton buitenspeeldag officieel aftrappen, maar net voor de opbouw werd besloten het feest af te lasten, vanwege het weer.  De burgemeester baalt; hij had er net zo'n zin in.

De organisatie laat weten normaal gesproken 'zeker voorstander’ te zijn van buitenspelen in de regen, maar dat in dit geval ook aan de veiligheid van de kinderen moest worden gedacht, in verband met de geplande circusactiviteiten. Ze hoopt dat er snel een nieuwe datum kan worden geregeld.

Straten blank

‘Plassen stampen’ kon niet alleen in de Voorstraat. Door de hevige regenval ontstond file op de N3 richting Papendrecht. Een tankauto moest daar soelaas bieden om een waterplas weg te pompen, en er werd een rijbaan gesloten. Ook de Molenstraat in Kinderdijk moest tijdelijk worden afgesloten vanwege de wateroverlast.

Zo erg was het niet overal, maar de regen liet zich op meer plekken gelden. Op verschillende plaatsen in Dordrecht kwamen hele straten blank te staan, zoals hieronder te zien op de Blauwweg.

Tekst gaat verder onder de foto's

Volledig scherm
Wateroverlast in de Blaauwweg in Dordrecht © Jeroen Verbueken/FotoBusink
Volledig scherm
Wateroverlast in de Blaauwweg in Dordrecht © Jeroen Verbueken/FotoBusink

Dordtenaar en RTL Nieuws-presentator Antoin Peeters suggereert om de auto maar helemaal te laten staan en een bootje te zoeken.

Pompen of verzuipen

Waterschap Rivierenland moet door de hevige regenval extra pompen inzetten. Het gaat om de locaties Kinderdijk, Boven-Hardinxveld en Over 't Spoor en Giessenzoom in Hardinxveld-Giessendam. Het nieuwe gemaal Lange Veer bij de Nieuweweg in die plaats, draait momenteel op volle toeren.

Onderkoelingsverschijnselen

Scholenstichting OPOD moest 3500 kinderen teleurstellen; de regen kost ook de OPOD Kinderspelen de kop. Die waren juist vandaag op Buitenspeeldag gepland, omdat de Koningsspelen eerder dit jaar niet in de agenda's van de scholen pasten. Bij de Kinderspelen hoorden een Family Obstacle Run in de Merwelanden voor de bovenbouw en verschillende sportactiviteiten bij Stadspolders voor de onderbouw.

Bij de Obstacle Run kregen twee kinderen door de aanhoudende regen last van onderkoelingsverschijnselen, bevestigt een woordvoerder. Zij zijn nagekeken door de EHBO. Gelukkig bleek het allemaal mee te vallen; de kinderen zijn met hun ouders mee naar huis gegaan met het advies om een lekker warm bad te nemen.

Binnen spelen

In Papendrecht stond alles al klaar om vanaf 14.00 uur te beginnen met de buitenspeeldag, maar de gemeente laat via Twitter weten dat ook daar de regen spelbreker is.

In Sliedrecht gaat het feest wel gewoon door, al maakt men daar van buitenspeeldag een binnenspeeldag: de activiteiten zijn verplaatst naar de sporthal bij de Lockhorst. 

Ook in Alblasserdam kwamen ze op dat idee: daar wordt de boel verplaatst naar sportcentrum Blokweer.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht