Volledig scherm
Dora en haar hond Rex. © Privéfoto

Rex niet terug bij baasje: advocaat Dora gaat smartengeld eisen

UpdateDe Dordtse Dora Rodic krijgt haar mechelse herder Rex toch niet terug. Rodic spande een kort geding aan in de hoop haar in beslag genomen hond terug te krijgen. 

De rechtbank stelt dat er een wettelijke machtiging was om de reu over te dragen aan een particuliere stichting. Toen de rechter oordeelde dat Rex terug mocht naar zijn baasje, bleek het dier al een nieuwe eigenaar te hebben. 

Rex teruggeven is volgens de rechter in Den Haag geen optie omdat het dier al herplaatst is. Vanwege privacyredenen mag Rodic niet weten waar haar hond nu is. 

De Dordtse Dora Rodic zegt dat ze zich zeker niet gaat neerleggen bij het vonnis van de rechtbank. ,,Ik laat het Openbaar Ministerie hier niet mee wegkomen,’’ zegt ze. ,,Het is zo onrechtvaardig.’’

Rodic spande een kort geding aan in de hoop Rex terug te krijgen. De hond werd in beslag genomen na een bijtincident in de Dordtse wijk Oudelandshoek waarbij een man en twee kinderen werden gebeten. De kantonrechter oordeelde later dat de hond terug moest naar zijn baasje omdat Rex niet vals was en het letsel meeviel. Justitie had de hond toen al weggegeven.

Rex teruggeven is volgens de kort geding-rechter in Den Haag echter geen optie omdat het dier al herplaatst is, zo blijkt uit zijn vonnis dat vandaag bekend werd. Vanwege privacyredenen mag Rodic niet weten waar haar hond nu is.

Schadevergoeding

Advocaat Van Eijsden kondigt aan smartengeld te gaan eisen. Dora heeft recht op een schadevergoeding, weet zij. ,,Maar we gaan ook een vergoeding voor immateriële schade eisen voor alle spanning die de zaak Dora heeft gegeven.’’

Quote

De dag dat ik Rex voor het laatst zag, zit heftig in mijn geheugen

Dora Rodic

Van Eijsden adviseert Dora ook een klacht neer te leggen bij de Nationale Ombudsman. ,,Als signaal naar de overheid: het is al de zoveelste klacht vanwege het zoekraken van in beslag genomen goederen.’’

Dora hoeft overigens van de rechtbank de proceskosten van het kort geding niet te betalen. De rekening komt op het bord van de Staat. ,,Hoewel de Staat als de in het gelijk gestelde partij moet worden aangemerkt, ziet de voorzieningenrechter aanleiding de Staat te veroordelen in de kosten van dit geding, omdat de proceskosten naar het oordeel van de voorzieningenrechter nodeloos zijn veroorzaakt’’, aldus het vonnis.

Stuk 

Volgens de rechtbank heeft justitie Dora onvoldoende duidelijk geïnformeerd, waardoor haar niets anders restte dan naar de rechter stappen.

De Dordtse zei zojuist helemaal stuk te zitten. ,,Ik had gehoopt op een tweede kans met mijn lieve Rex. Zodat we samen de toekomst in konden gaan en weer bij elkaar konden zijn.’’ Rodic zegt het afscheid niet te kunnen vergeten. ,,De dag dat ik Rex voor het laatst zag, zit heftig in mijn geheugen.’’

De destijds eenjarige Rex werd vorig jaar september in beslag genomen nadat hij losbrak en een fietser en twee kinderen beet. Dat gebeurde in de Palissander in de Dordtse wijk Stadspolders. De politie nam de hond mee en baasje Dora Rodic moest zich verantwoorden bij de kantonrechter. Aangezien het letsel beperkt bleef, kwam dat haar op een boete te staan van 500 euro voorwaardelijk. Ook diende de hond volgens de rechter onder voorwaarden aan zijn baasje te worden teruggegeven. Deskundigen hadden geoordeeld dat de hond niet vals was, aldus advocaat Diantha Van Eijsden.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht