Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rijke mensen in Drechtsteden betalen minder voor WMO-hulp dan arme mensen

Mensen met een goed inkomen gaan minder betalen voor huishoudelijke hulp en andere steun uit de WMO. Minima moeten daarentegen juist meer gaan betalen. Dat heeft de Drechtraad morrend besloten.

Volledig scherm
CDA-gemeenteraadslid Wenny van der Hee uit Hendrik-Ido-Ambacht. © Peter Koster

De raad ziet zich door de kosten genoodzaakt de eigen bijdrage te verhogen omdat de kosten van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) hard oplopen. Tegelijkertijd worden de zeven gemeenten geconfronteerd met een nieuwe maatregel van het rijk, waardoor met ingang van 1 januari 2019 alle meerpersoonshuishoudens van mensen onder de AOW-leeftijd vrijgesteld zijn eigen bijdragen voor de WMO.

Volgens het Ambachtse CDA-Drechtraadlid Wenny van der Hee was het oorspronkelijk de bedoeling dat deze gezinnen alleen vrijgesteld zouden worden van de eigen bijdrage als ze een inkomen van minder dan 35.000 euro hadden: ,,Dat was te billijken, maar nu is die inkomensgrens er uit gehaald en geldt de vrijstelling voor alle meerpersoonshuishoudens, terwijl éénoudergezinnen wel moeten betalen.” 

Van der Hee verwacht bovendien mensen met een behoorlijk inkomen veel vaker een beroep op de WMO zullen doen, nu er geen eigen bijdrage meer verschuldigd is.

Absurd

Op de VVD na vindt de hele Drechtraad dat een absurde situatie. De raad gaf de Papendrechtse wethouder Pieter Paans opdracht om in Den Haag protest aan te tekenen tegen de nieuwe regel. Die opdracht nam Paans gretig aan.

De PvdA drong er bij monde van Dordtenaar Cor van Verk zelfs op aan de hele verhoging van de eigen bijdrage maar te schrappen: ,,Anders worden de rijken rijker en de armen armer.’’

Quote

Door de nieuwe regel worden de rijken rijker en de armen armer

Cor van Verk

Dat betekent voor de Drechtsteden echter een kostenpost van twee miljoen euro. Van Verk kan daar niet mee zitten: ,,We hebben in de afgelopen jaren veel geld overgehouden aan de WMO.’’ Daar kreeg hij de handen niet voor op elkaar. Wel besloot de Drechtraad in overgrote meerderheid om niemand een eigen bijdrage te vragen voor dagbesteding, individuele begeleiding en aanpassing van woningen voor kinderen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. ‘Dordrecht, je hebt toch wel ergens een gemeentebestuur?’
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Dordrecht, je hebt toch wel ergens een gemeentebe­stuur?’

    Martijn Krabbé deed het geweldig. Hij was de verteller van The Passion in Dordrecht en dat deed hij goed. Hij zette een warme, krachtige stem op en deed alles uit zijn hoofd. Waarom hij dan toch een briefje in zijn handen had, was mij een raadsel. Maar goed, dat was met wat hij zei ook al, een raadsel. Hij leek potverdorie de plaatselijke VVV wel. Een feitje over Dordrecht hier, een anekdote over Dordt daar en tussendoor nog wat leuke weetjes. Over Dordrecht.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht