Volledig scherm
Chemieconcern DuPont in Dordrecht

RIVM gaat 200 mensen testen op giftige stof C8

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 200 mensen nodig voor een steekproef naar het toxische C8 in het bloed van omwonenden van de DuPont-fabriek in Dordrecht.

Volledig scherm
© ANP XTRA
Quote

Het is een representa­tief onderzoek. A-select

RIVM

De deelnemers worden niet geselecteerd, maar komen willekeurig naar voren via de gemeentelijke basisadministratie, stellen de onderzoekers. ,,We gaan kijken dwars door de bevolking heen,'' aldus Harald Wychgel van het RIVM.

Anton van Rees, PvdA-raadslid in Sliedrecht bij wie 300 mensen zich meldden omdat ze vrijwillig willen meedoen aan de steekproef, is teleurgesteld omdat niet wordt geselecteerd. ,,Onbegrijpelijk. Het staat ook haaks op de toezegging van gedeputeerde Rik Janssen dat mensen die de test willen, voorrang krijgen. Mensen worden uitgesloten, vind ik.''

,,Het is een representatief onderzoek,'' reageert het RIVM. ,,A-select.''

Conclusie
In maart kwam het RIVM na een groot onderzoek tot de conclusie dat omwonenden van de fabriek waarschijnlijk jarenlang zijn blootgesteld aan hogere waarden C8 dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarde voor chronische blootstelling.

De onderzoekers hebben met modellen berekend wat er bij de mensen in het bloed zit, en willen nu kijken of dat klopt met de werkelijkheid.

Teflon
De C8 kwam in Dordrecht vrij in de fabriek bij de productie van Teflon, dat onder meer is gebruikt voor anti-aanbaklagen in pannen. De stof is inmiddels aangemerkt als 'zeer zorgwekkend'. Hoge concentraties kunnen leiden tot hartziekten, een vergrote lever en mogelijk ook nier- en teelbalkanker.

In Dordrecht en Sliedrecht wordt halsreikend uitgekeken naar de steekproef. Honderden mensen staken al hun vinger op omdat ze willen meedoen aan de test. Anderen stapten zelf naar het Result laboratorium van het Albert Schweitzer ziekenhuis om dan maar zelf te betalen voor een onderzoek naar de C8.

Het RIVM onderzoekt momenteel ook de hoeveelheid C8 die afgelopen decennia in het drinkwater zat van drinkwaterbedrijf Oasen voor het Groene Hart. De uitkomst van dit onderzoek wordt na de zomer verwacht.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht