Volledig scherm
Chemours in Dordrecht. © Stephan Tellier

RIVM: GenX mogelijk langer in lichaam dan Chemours beweert

Het RIVM houdt er rekening mee dat de stof GenX het menselijk lichaam minder snel verlaat dan door Chemours is voorgespiegeld. Het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) vraagt de fabriek daarom dringend nader onderzoek te doen omdat volgens haar bestaande studies tekortschieten.

,,We willen gewoon meer data zien. Bij gebrek aan informatie. We zijn niet overtuigd van de informatie die we wel hebben van Chemours’’, zegt Martijn Beekman, hoofd Bureau REACH binnen het centrum Veiligheid, Stoffen en Producten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

GenX, dat sinds 2013 in Dordrecht wordt gebruikt, ligt onder een vergrootglas sinds het in het kraanwater is aangetroffen in grote delen van Zuid-Holland. De concentraties zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, maar er zijn wel zorgen over de toekomst.

Rekenfout

Morgen dient in Den Haag een rechtszaak over de aangescherpte vergunning voor GenX. Drinkwaterbedrijf Oasen wil de stof uit haar kraanwater hebben. En Chemours stelt dat de provincie Zuid-Holland in de vergunning een rekenfout heeft gemaakt.

Quote

We hebben daar voldoende zorg over, om daar meer over te willen weten

Door lidstaten Duitsland en Nederland is GenX afgelopen periode minutieus onder de loep gelegd (een zogeheten stofevaluatie).

Volgens Beekman, die de studie naar GenX voor Nederland leidt, blijkt al enige tijd dat de onderzoeken van Chemours tekortschieten om tot spijkerharde conclusies te kunnen komen. ,,We hebben er zorgen over. De verblijftijd in het lichaam weten we niet.’’

Door het Europees Chemicaliën Agentschap (dat verantwoordelijk is voor de toelating van stoffen tot Europa) zijn volgens Beekman naar aanleiding van het werk door het RIVM in april aanvullende onderzoeken gevraagd aan Chemours naar mogelijke kankerverwekkende eigenschappen van GenX en naar de verblijftijd in het lichaam. Chemours moet deze maand aan ECHA melden of het meewerkt of niet.

Aanwijzingen

Volgens Beekman zijn er in de bestaande tests die Chemours (toen nog DuPont red.) enige jaren geleden  via registratiesysteem REACH aanleverde bij ECHA aanwijzingen dat de stof verdacht kankerverwekkend is. ,,We hebben daar voldoende zorg over, om daar meer over te willen weten.’’

Chemours meldt dat het uiteraard meewerkt aan de stof­evaluatie en dat het bedrijf vragen van de overheid beantwoordt. Het bedrijf gaat pas publiek reageren als de stof­evaluatie helemaal is afgerond, aldus Chemours. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht