Volledig scherm

'RIVM onderzoek DuPont voorbarig'

DuPontDe RIVM is voorbarig, vindt de gemeente Dordrecht over de door het RIVM aangekondigde steekproef naar C8 in het bloed van omwonenden van de DuPont-fabriek in Dordt.

Quote

Dit schept onduide­lijk­heid. Wij hebben nog geen definitie­ve onderzoeks­op­dracht gezien.

Jonne van Bochove, woordvoerder wethouder Rik van der Linden (CU/SGP)

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bracht donderdag naar buiten hoe het die steekproef wil inrichten. Daarbij zijn volgens de dienst  200 deelnemers nodig.

Willekeurig
Veel Dordtenaren en inwoners uit Sliedrecht en Papendrecht willen graag meedoen aan de proef, maar volgens het RIVM worden de deelnemers juist niet geselecteerd. Ze komen bij het onderzoek, in de risicozone willekeurig naar voren via de Gemeentelijke basisadministratie, meldde het RIVM.

Volgens de gemeente Dordrecht heeft het RIVM voor zijn beurt gesproken. ,,Dit schept onduidelijkheid. Wij hebben nog geen definitieve onderzoeksopdracht gezien. Daarover zijn we in gesprek met de betrokken partijen: het RIVM, de provincie en de betrokken gemeentes,'' aldus Jonne van Bochove, woordvoerder van wethouder Rik van der Linden (CU/SGP).

Maatschappelijk
Dordrecht stelt dat het nadrukkelijk haar wens is dat de steekproef  een wetenschappelijk én een maatschappelijk doel heeft. Bij veel omwonenden is onrust.

Het RIVM bracht in maart naar buiten dat omwonenden van DuPont waarschijnlijk jarenlang zijn blootgesteld aan hogere waarden C8 dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarde voor chronische blootstelling. De onderzoekers hebben met modellen berekend wat er bij de mensen in het bloed zit. Ze willen via de steekproef kijken of dat klopt met de werkelijkheid.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen