Roekeloze pleziervaarder veroorzaakt bijna-aanvaringen

Een zwalkende pleziervaarder heeft maandagavond tot wee keer toe een bijna-aanvaring gehad met binnenschepen op de Oude Maas bij Dordrecht. Rijkswaterstaat heeft (versneld afgespeelde) radarbeelden van het incident gepubliceerd.

De watersporter, die nauwelijks verlichting voer, kwam vanaf de Dordtse Kil en voer richting Dordtse bruggen, maar belandde daarbij helemaal aan de Zwijndrechtse oever. Twee binnenvaartschepen moesten snelheid minderen om een aanvaring te voorkomen. Het jachtje voer vervolgens aan de Zwijndrechtse kant onder de bruggen door, terwijl dat verboden is. Op het water hoort verkeer net als op de weg zo veel mogelijk rechts (stuurboord) te houden.

Bemanning van een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat heeft de watersporter tot de orde geroepen. Hij kwam er met een vermaning van af. Rijkswaterstaat voert samen met watersport- en schippersorganisaties onder het motto Varen doe je samen een uitgebreide campagne om waterweggebruikers veiliger met elkaar om te laten gaan.

Overigens is in het filmpje ook te zien hoe twee binnenschepen elkaar bijna raken voordat één voor de schippers afmeert in Zwijndrecht. Beroepsschippers hebben echter via de marifoon contact met elkaar en de verkeerspost van Rijkswaterstaat om afspraken te maken over de manier waarop ze elkaar passeren.

Volledig scherm
Rechts bovenin is te zien hoe het schip en het bootje elkaar rakelings kruisen. © Rijkswaterstaat

In samenwerking met indebuurt Dordrecht