Volledig scherm
Chemours stoot nog steeds C8 uit. © Milan Rinck

Roep om nieuw onderzoek bloed van omwonenden Chemours

Omwonenden van Chemours moeten weer een bloedonderzoek aangeboden krijgen.

De gemeente Dordrecht en de provincie Zuid-Holland zouden de kosten voorlopig voor hun rekening moeten nemen om ze later op het Dordtse chemische bedrijf te verhalen. Dat oppert D66 in vragen aan burgemeester en wethouders van Dordrecht en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. 

Aanleiding daartoe zijn berichten van de afgelopen weken, waaruit blijkt dat er meer aan de hand is met C8, ook wel bekend als pfoa, dan tot nu toe gedacht. Chemours gaf tot nu toe aan dat het kankerverwekkende C8 al jaren niet meer gebruikt wordt. De Europese autoriteiten houden er echter sterk rekening mee dat het nog altijd een onvermijdelijk bijproduct is bij de productie van GenX, de opvolger van C8.

Lozing

Chemours kan het tegendeel niet bewijzen. Duidelijk is wel dat er nog altijd pfoa wordt geloosd: in een half jaar tijd heeft het inmiddels al een miljoen euro aan dwangsommen voor illegale lozingen moeten betalen. Om daarvan af te zijn heeft het bedrijf een vergunning gevraagd om met zijn afvalwater ook 150 gram C8 per jaar te lozen.

Daar komt bij dat het goedje ook nog eens vijftien keer giftiger is dan tot nu toe gedacht werd. Dat blijkt uit onderzoek van de officiële Europese onderzoeksinstelling Efsa. De uitkomsten daarvan worden betwist door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hoogleraar milieuchemie Jacob de Boer, die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, verklaarde daarop tegenover deze krant dat het geen twijfel lijdt dat de Europese normen de standaard zullen worden.

Bloedprik

Ruim een jaar geleden kregen buurtbewoners al een gratis bloedprik aangeboden voor rekening van het rijk, maar alleen in een beperkt gebied. Van die gelegenheid maakten zo'n duizend mensen gebruik. Er werden er echter ook zo'n vijfhonderd afgewezen, onder meer uit De Staart.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht