Vanaf het nieuwe schooljaar is de omgeving rondom het Da Vinci College rookvrij.
Volledig scherm
Vanaf het nieuwe schooljaar is de omgeving rondom het Da Vinci College rookvrij. © Robin Utrecht

Roken op het Leerpark vanaf september taboe

Na de schoolpleinen, is nu ook de omgeving van het Da Vinci College aan de beurt. De Dordtse school gaat een dikke blauwe lijn trekken rondom het gebied op het Leerpark dat vanaf 1 september ‘rookvrij’ moet zijn.

Zodra de eerste studenten aan het nieuwe schooljaar beginnen, wordt de rookvrije zone geopend. Op initiatief van het Da Vinci College is de rookvrije zone die al gold op de schoolpleinen, uitgebreid tot aan de Maria Montessorilaan, de Professor Langeveldlaan en de Romboutslaan. Ook de groenstrook tot aan de Professor Gunninglaan is vanaf september rookvrij.

Overlast

,,Roken is ongezond, het past niet bij de uitstraling van onze school en het geeft bovendien overlast voor omwonenden”, zegt Mila van Geesink, verantwoordelijke voor de communicatie op het Leerpark. ,,Het Da Vinci College heeft bij bedrijven en andere organisaties op het Leerpark gevraagd hoe ze tegenover een rookvrije zone zouden staan. Iedereen was positief, dus hebben we het plan concreet gemaakt.” Ook de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is actief bij de plannenmakerij betrokken.

Quote

We kunnen een cultuur creëren waarin het gewoon niet acceptabel in om bij de school te roken

Mila van Geesink

En dus staan er nu borden met ‘rookvrij’ en ‘rookvrije generatie’ verspreid over het Leerpark. Er kan officieel niet op worden gehandhaafd, roken in de openbare ruimte is niet strafbaar. Maar het Da Vinci College hoopt dat er een cultuurverandering plaats gaat vinden op het Leerpark, en mensen elkaar er op zullen aanspreken. Ook zullen de beveiligers van de school op hun vaste rondes mensen aanspreken als ze binnen de rookvrije zone toch staan te paffen. Van Geesink: ,,Het is uiteindelijk natuurlijk hun eigen keuze of ze wel of niet roken, maar we kunnen wel een cultuur creëren waarin het gewoon niet acceptabel in om bij de school te roken.”

Rookzuilen

Om de rokers nog enigszins tegemoet te komen, zijn er zes tijdelijke plekken buiten de blauwe lijnen gemaakt waar je voorlopig nog wel een sigaret mag opsteken. Op die plekken zijn betonnen zuiltjes geplaatst, die op een later moment nog ‘aantrekkelijker worden gemaakt’ door studenten van de opleiding Art & Design.

De gemeente Dordrecht staat positief tegenover het initiatief van de school. ,,Daar werken we van harte aan mee”, aldus woordvoerder Mark Benjamin. ,,Met name richting de jeugd is dit een heel goed signaal.” Een zelfde rookvrij gebied is vorig jaar rondom het Albert Schweitzer ziekenhuis ingevoerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht