Volledig scherm
Een deel van de Drechtsteden. © Cees Schilthuizen

Samenwerking Drechtsteden weinig effect op werkloosheid

De samenwerking in de Drechtsteden lost werkloosheid en het wegvallen van sociale voorzieningen niet op. Met name de inwoners van Dordrecht en Zwijndrecht zijn de dupe van deze sociale problemen. Dat stelt adviesbureau Berenschot in een onderzoek naar de samenwerking in de regio. 

Binnen een jaar moet er verbetering zijn. Anders kan de samenwerking op dit gebied beter gestaakt worden.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Dordrecht, die wilde weten of de samenwerking wel genoeg oplevert. Volgens Berenschot is dat voor een groot deel van de samenwerking wel degelijk het geval. Zo functioneert de sociale dienst goed en levert de gezamenlijke bedrijfsvoering van de gemeenten ook veel voordelen op.

Werkloosheid

Het zorgenkindje is echter de samenwerking op ruimtelijk en economisch gebied, aldus onderzoeker Frederik van Dalfsen. Met name Zwijndrecht en Dordrecht kampen met grote sociale problemen in de wijken, zoals werkloosheid en het wegvallen van voorzieningen. Die problemen zouden opgelost moeten worden door massale woningbouw in de zeven gemeenten en sterke uitbreiding van de werkgelegenheid. In principe zijn de gemeenten het daar over eens, aldus de Berenschotman, maar in de praktijk vormen de andere vijf gemeenten een remmende factor: ,,Dordrecht en Zwijndrecht hebben daar last van.’’

Van Dalfsen noemt de gang van zaken rondom het woningbouwprogramma als voorbeeld. De gemeenten zijn het eens dat er de komende jaren 25.000 woningen gebouwd moeten worden om meer draagvlak voor intercitytreinen en culturele voorzieningen te scheppen. Maar waar Dordrecht al zegt 10.000 huizen te willen bouwen, hebben enkele andere gemeenten al duidelijk gemaakt geen ruimte te zien voor extra woningen.

Bevoegdheden

Volgens Van Dalfsen is er maar één oplossing: een Drechtstedenbestuur dat meer bevoegdheden krijgt op ruimtelijk gebied en meer geld krijgt van de gemeenten om naar eigen inzicht te besteden: ,,Zodat het niet telkens weer om geld hoeft te bedelen.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht