Volledig scherm
Roos de Leeuwe met twee vrijwilligers. © Milan Rinck

Scherven en botten opgegraven bij eeuwenoude nederzetting

Stukje bij beetje komen scherven en botten naar boven in een weiland tussen de A16 en Ambachtse-zoom. Ooit woonden hier de allereerste inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht.

Het zijn een paar flinke kuilen in een weiland, dat zo plat als een dubbeltje is. Aan de ene kant staat een graafmachine, aan de andere kant werken mannen met plantschepjes delen van de kuil centimeter voor centimeter door.

Projectleider Roos de Leeuwe van archeologisch onderzoeksbureau Raap is de koning te rijk in dit gebied. Nadat uit boringen al bleek dat hier wat te vinden moest zijn, stuitte ze op een nederzetting uit het eind van de twaalfde of het begin van de dertiende eeuw. Dat is de periode waarin dit gebied stukje bij beetje ingepolderd werd: ,,Dit is vermoedelijk de oudste nederzetting van de Zwijndrechtse Waard geweest, een pioniersnederzetting. Mogelijk hebben er twee huizen gestaan."

Van die huizen zelf is nog niets teruggevonden: ,,Dat zou wel het mooiste zijn. We willen graag weten hoe de huizen er destijds uitzagen, want van die tijd is nog heel weinig bekend."

Koeienhuiden

Ze vreest echter dat er van de huizen niets terug te vinden zal zijn. Omdat het gebied destijds een puur veengebied was, werden huizen ook vaak gewoon op de grond gebouwd, bijvoorbeeld op koeienhuiden: ,,Dan vind je helemaal niets terug."

Quote

Soms heb je een hele klomp ijzer en blijkt dat een mes geweest te zijn

Roos de Leeuwe

Alleen al het feit dat de nederzetting is gevonden, is bijzonder, vertelt ze. De vondsten zelf zijn tot nu toe minder spectaculair, al heeft ze wel botten gevonden: ,,Een schouder met ribben en een stuk been. Vermoedelijk heeft iemand daar een stuk vlees weggegooid."

Terwijl ze vertelt, plukken vrijwilligers van de Dordtse afdeling van de Archeologische Werkgemeenschap het ene botje na het andere uit de grond. Ze herkennen vooral koeien en schapen. Als de Leeuwe routineus modder van een scherf schraapt, ontwaart ze een uitstulping: ,,Kijk een voetje. Dit is van een kom geweest."

Laboratoriumonderzoek

Van veel materiaal is nog niet precies duidelijk wat het geweest is. Daarvoor is laboratoriumonderzoek nodig: ,,Soms heb je een hele klomp ijzer en blijkt dat een mes geweest te zijn."

Zeker is dat al het materiaal dat De Leeuwe en haar medewerkers vinden uit het weiland verdwijnt. De gemeente wil hier een industrieterrein aanleggen, zodat het niet kan blijven liggen. Uiteindelijk worden de vondsten opgeslagen in het provinciaal depot.

Toch bestaat de kans dat de vondsten nog eens terugkomen in Ambacht: ,,De gemeente wil ze graag exposeren."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht