Volledig scherm
Binnenvaarttankers moeten na het lossen ontgassen, maar dat mag niet tijdens het varen. (Foto ter illustratie) © Peter Koster

Schippers kunnen ongestraft illegaal lozen; Provinciale Staten eisen opheldering

Provinciale Staten van Zuid-Holland eisen opheldering van het provinciebestuur over het feit dat schippers van tankers ongestraft hun ruimen kunnen ontgassen. Gedeputeerden staten weigerden zelfs een verzoek tot handhaving van dat verbod in te willigen. Daar heeft de rechter enkele weken geleden een streep door gehaald.

Lege tankers bevatten vaak nog gevaarlijke gassen, die verwijderd moeten worden. Dat gebeurt vaak al varend, maar daarbij komen giftige stoffen zoals benzeen vrij. Om die reden voerde de provincie al vier jaar geleden een verbod op die praktijk in. Inmiddels geldt dat verbod in alle dicht bevolkte gebieden in heel Nederland.

In door vrijwel alle partijen ondertekende schriftelijke vragen constateren provinciale staten dat er feitelijk nergens in Zuid-Holland meer varend ontgast mag worden. Dat gebeurt immers over langere afstanden, zodat er altijd wel een dichtbevolkt gebied getroffen wordt. Ze dringen er op aan dat er nu eindelijk gehandhaafd wordt. Ook willen ze weten of er geen problemen ontstaan als er ontgast wordt terwijl een schip niet vaart. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht