Volledig scherm
© xxx

Scholieren Bleskensgraaf leren veilig omgaan met tractoren

VIDEORuim 140 leerlingen uit groep 7 en 8 in Bleskensgraaf leerden gisteren van echte tractorbestuurders hoe ze veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer. ,,Ieder ongeluk is er immers één te veel.’’

De studenten van het Wellantcollege in Houten brengen de leerlingen van SMDB Bleskensgraaf, de Stapsteen en de Bron in kleine groepjes kennis bij over de tractoren en de bijbehorende gevaren. De drie scholen volgen een dagdeel het speciale VOMOL-lesprogramma (Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer). Het verkeersinzicht bij de leerlingen neemt toe, maar ook bij de studenten op de tractoren wordt veilig gedrag in het verkeer gestimuleerd.

Linda van der Veer en Dick Wiltenburg coördineren de boel. ,,Bij de ene tractor schuilt het gevaar in de dode hoeken, de andere is weer heel breed met uitstekende delen, en weer een andere heeft een uitzwenkende machine achter zich’’, aldus Van der Veer.

Afstand houden

Wiltenburg: ,,Fietsers en tractoren kunnen eigenlijk helemaal niet samen op de weg, maar in Nederland is dit nu eenmaal zo. Het zorgt voor gevaarlijke situaties en ongelukken. Ieder ongeluk is er één teveel. Het belangrijkste wat we de kinderen proberen mee te geven is afstand houden, uit de dode hoek blijven, oogcontact maken, richting aangeven en veilig fietsen.’’

Quote

Fietsers en tractoren kunnen eigenlijk helemaal niet samen op de weg, maar in Nederland is dit nu eenmaal zo.

Dick Wiltenburg

De kinderen horen alles met veel interesse aan. Vooral de pop die een klap krijgt van de uitzwenkende machine achter één van de tractoren maakt indruk. ,,Dat kan bij een echt mens ook gebeuren. Nu leren we dat het veiliger is om als fietser of voetganger te stoppen aan de zijkant, in de berm. Dan is er veel minder kans dat de machine je raakt’’, heeft Sadaf Ghausiyar (12) geleerd. Zij fietst iedere dag van haar huis in Papendrecht naar basisschool de Stapsteen in Bleskensgraaf: een flink end, vol gevaren.

Gerben Meerkerk (12) vindt de grote tractoren en landbouwmachines niet zo eng. ,,Maar ik ben wel blij dat ik die pop niet ben’’, voegt hij daar aan toe.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht