Leerlingen van het Dalton Lyceum ploeteren op hun routes door Dordrecht.
Volledig scherm
Leerlingen van het Dalton Lyceum ploeteren op hun routes door Dordrecht. © Milan Rinck

Scholieren maken app voor toeristen in Dordt

De creativiteit van 14-jarigen moet toeristen straks door Dordrecht leiden. Leerlingen van het Dalton Lyceum in Barendrecht ontwikkelen met het Onderwijsmuseum een speciale tour-app.

Quote

Ik heb begrepen dat vijftig­plus­sers het leuk vinden om wijn te proeven

Pim Pijpers (14)

,,Ik heb begrepen dat vijftigplussers het leuk vinden om wijn te proeven", zegt Pim Pijpers (14) bijdehand. ,,Dus we laten ze stoppen bij wijnwinkel Rood, Wit & Rosé. Daar kunnen ze ook nog Dordts bier proeven, als ze willen." Hij heeft zich al helemaal in de doelgroep verdiept: actieve vijftigplussers die een dagje Dordrecht bezoeken.

,,We maken drie routes. De historische, de culinaire en de havenroute", gaat hij verder. Samen met zijn medeleerlingen van het Dalton Lyceum in Barendrecht heeft hij zich de afgelopen weken in Dordrecht verdiept.

Balie
De opdracht: maak een app waarmee toeristen de stad vanuit het Onderwijsmuseum kunnen ontdekken. ,,We willen de verbinding met de binnenstad sterker maken", vertelt Annemieke van Hees van het Onderwijsmuseum. ,,We hebben vaak mensen aan de balie die na het museum nog meer willen zien in Dordrecht. Maar waar ze dan heen moeten en hoe ze moeten lopen weten ze niet zo goed."

Nou liggen er wel kaartjes van de stad bij de ingang, maar het museum was op zoek naar een spannendere manier om de toerist in de stad te houden. En daar komt de school om de hoek kijken. Het leek John Schermer de perfecte opdracht voor zijn leerlingen.

Die zijn dolenthousiast. Want ze krijgen niet alleen een cijfer van de docent, maar als het goed uitpakt lopen straks duizenden toeristen met hun telefoontje in de hand met daarop de routes die zij hebben gemaakt.

Pittig
In groepjes worden nu verschillende routes uitgestippeld. ,,De app moet heel toegankelijk zijn voor de gebruiker en wat simpeler dan zij zelf zouden gebruiken", vertelt Van Hees. ,,Ze moeten zich daarom echt in de doelgroep verplaatsen en dat is best wel pittig." Hoe scholier Pim dat doet? ,,Mijn ouders behoren toevallig tot die doelgroep dus dat scheelt", zegt hij lachend.
De klas bracht een paar weken geleden al een bezoek aan Dordrecht om een goede indruk te krijgen van de stad. Met de app Easytravel worden de routes gemaakt.

,,Toerisme is natuurlijk hartstikke belangrijk voor Dordrecht", reageert gemeentewoordvoerder Mark Benjamin. ,,Verbeteringen in bewegwijzering zijn altijd welkom. Het Onderwijsmuseum ligt een beetje buiten de gewone route dus het is hartstikke leuk dat ze zelf dit initiatief nemen om hiermee aan de slag te gaan."

Ook Gerben Baaij van Dordrecht Marketing reageert enthousiast. ,,We zijn altijd bezig hoe we mensen naar de stad kunnen lokken. Maar ook hoe we mensen die hier zijn om wat voor reden dan ook, hier kunnen houden. Alles wat daarbij helpt, zoals deze app, is welkom."

Bord
In november moet de app klaar zijn. Voor die tijd gaan de leerlingen de routes uittesten in Dordrecht. Niet alleen, maar met vrijwillige vijftigplussers. ,,Nu zie je bij het Onderwijsmuseum alleen maar een bord met de snelste manier om de stad weer uit te gaan. We hopen dat de leerlingen ervoor zorgen dat ze dat bord niet gebruiken."

Quote

Het Onderwijs­mu­se­um ligt een beetje buiten de gewone route dus het is hartstikke leuk dat ze zelf dit initiatief nemen om hiermee aan de slag te gaan

Mark Benjamin, gemeente Dordrecht

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht