Buslijn 10 rijdt tijdelijk niet meer in Dordrecht, omdat de bussen te vol zouden zitten.
Volledig scherm
Buslijn 10 rijdt tijdelijk niet meer in Dordrecht, omdat de bussen te vol zouden zitten. © Milan Rinck

‘Schrappen van lijn 10 in Dordrecht is onacceptabel, zet juist meer bussen in’

Het schrappen van buslijn 10 in Dordrecht is onacceptabel, vinden de fracties van vier politieke partijen in Zuid-Holland. Busmaatschappij Qbuzz schrapt de lijn tijdelijk omdat de bus vaak te vol zit, maar volgens de politici moeten reizigers juist nu kunnen vertrouwen op het openbaar vervoer.

De fracties van GroenLinks, CU-SGP, CDA en SP zijn verbaasd over het besluit dat Qbuzz vorige week naar buiten bracht. ,,Het is niet voor niets dat het Openbaar Vervoer van het kabinet mag blijven rijden. Veel mensen met een vitaal beroep zijn afhankelijk van de bus om op hun werk te komen”, aldus statenlid Anneloes van Hunnik (GroenLinks). Volgens de partijen heeft Qbuzz daarnaast gewoon een contractuele verplichting om ook in het centrum van Dordrecht te rijden.

Quote

We verwachten dat Qbuzz de reizigers in de regio Dordrecht niet in de steek laat!

Anneloes van Hunnik , GroenLinks

In de kleine stadsbus zitten regelmatig veel reizigers, waardoor anderhalve meter afstand houden volgens Qbuzz niet mogelijk is. Van Hunnik: ,,In plaats van de lijn te schrappen, zou de maatschappij juist met meer bussen moeten rijden of met andere alternatieven moeten komen. We verwachten dat Qbuzz de reizigers in de regio Dordrecht niet in de steek laat!”

Schriftelijke vragen

De partijen hebben schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld over de situatie. Ze vragen zich onder meer af of de gemeente Dordrecht en provincie vooraf wisten van het besluit van Qbuzz en roept op tot het nemen van maatregelen om de reizigers van lijn 10 toch te kunnen bedienen.

Qbuzz schrapte al een groot deel van de ritten omdat er door de coronamaatregelen weinig reizigers zijn. Op lijn 10, die ook veel gebruikt wordt door mensen die willen winkelen in het centrum van Dordrecht, wisselt het aantal reizigers sterk. ,,Op andere lijnen kun je dan grotere bussen inzetten, maar in de binnenstad gaat dat niet’’, legde woordvoerder Gea de Rie eerder al uit over het besluit. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht